Pogled u budućnost: UHD rezolucija donosi savršenu sliku

Novi veliki trend na tržištu TV-a jest UHD rezolucija koja ima četiri puta više piksela u odnosu na Full HD rezoluciju današnjih televizora

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.10.2015. / 08:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Početkom svake godine pažnja svih ljubitelja tehnologije usmjerena je prema Las Vegasu gdje se tradicionalno održava najveći sajam potrošačke elektronike na svijetu na kojem veliki broj najvećih kompanija prikazuje najjače uređaje te na kojem možemo vidjeti kakvi će biti trendovi budućnosti na tehnološkom tržištu. Na ovom sajmu često su u prvom planu proizvođači televizora koji na svojim štandovima prikazuju najnovije modele koji će obilježiti godinu, odnosno nove tehnologije koje će obilježiti budućnost ovog tržišta. Tako je npr. veliki uspjeh filma Avatar u kojem su prikazane sve fantastične mogućnosti 3D tehnologije pokrenuo trend među proizvođačima televizora koji su sljedećih godina na CES sajmovima glavi naglasak stavili upravo na uređaje s podrškom za 3D tehnologiju.

Na početku su ovi uređaji mnogima bili preskupi te je 3D bio rezerviran samo za najskuplje modele, no s vremenom su cijene pale pa se danas slika u tri dimenzije (uz pomoć dodatnih naočala) može gledati i na prosječnim televizorima pristupačnih cijena. U siječnju ove godine na štandovima velikih kompanija u Las Vegasu pažnju su plijenili televizori velikih dijagonala, često zakrivljenog ekrana i fantastičnog prikaza slike – riječ je o najnovijoj generaciji televizora koja dolazi s Ultra HD rezolucijom, odnosno UHD ili 4K rezolucijom. Za razliku od klasične rezolucije na koju smo navikli prošlih godina i koja je danas prisutna na većini novijih televizora (Full HD rezolucija s 1,920x1,080 piksela), UHD prikazuje čak četiri puta više piksela u odnosu na Full HD – 3,840x2,160 piksela. Za većinu tehnoloških novinara Ultra HD predstavlja 'rezoluciju budućnosti' i najveći trend na ovom tržištu tako da će ponuda uređaja ultra visoke rezolucije svake godine biti sve veća, pri čemu će, kao što je to bio slučaj i s 3D modelima, njihove cijene biti sve pristupačnije.

Ultra visoka kvaliteta

Prva stvar koja se povezuje s Ultra HD rezolucijom jest broj piksela i veličina ekrana (s obzirom kako je ova rezolucija idealna za ekrane velikih dijagonala), no UHD možemo povezati i s ultra visokom – kvalitetom. Tako, u odnosu na televizore klasične rezolucije, UHD modeli mogu se pohvaliti s bogatijom, oštrijom i jasnijom slikom s još više detalja i više kontrasta. Ovakvi su televizori opremljeni s tehnologijama zahvaljujući kojima će slika biti živopisna s realnim prikazom sadržaja na ekranu – npr. modeli iz Samsungove top SUHD serije mogu se pohvaliti s tehnologijama koje omogućuju prikaz širokog spektra boja (nano kristalna tehnologija), zatim s Peak Illuminator tehnologijom koja povećava svjetlinu intenzivirajući LED osvjetljenje kako bi na tamnim površinama izvor svjetlosti bio još vidljiviji, a Precision Black povećava kontrast i omogućava prikaz dubljih crnih boja i čišćih bijelih nijansi. Više o svim naprednim tehnologijama ugrađenima u najnovije Samsungove SUHD televizore pogledajte ovdje.

Sadržaj nije problem

Jedan od najvećih problema 3D tehnologije bio je što na početku nije bilo dovoljno sadržaja kojeg bi mogli gledati na ekranima tako da mnogi vlasnici ovakvih televizora nisu mogli iskoristiti sve njegove opcije. S Ultra HD rezolucijom situacija je drugačija jer, iako još nema previše sadržaja koji se emitira u ovoj rezoluciji, televizori dolaze s opcijama konverzije takvog sadržaja kako bi njegov prikaz bio prilagođen UHD ekranima. Samsungovi SUHD televizori tako dolaze sa snažnim procesorima i naprednim algoritmima koji povećavaju rezoluciju i kvalitetu sadržaja skoro do UHD rezolucije, što je garancija odlične kvalitete.

Također, sve je više uređaja s kojima se može snimati sadržaj u Ultra HD rezoluciji – osim digitalnih fotoaparata i kamera, danas gotovo svi noviji top modeli pametnih telefona imaju mogućnost snimanja Ultra HD videa i snimanja uspomena u ultra visokoj rezoluciji. Takav sadržaj može se reproducirati na televizorima i uživati u videozapisima koje ste snimili s telefonom na jako velikom ekranu i u ultra visokoj rezoluciji. S obzirom kako UHD rezolucija postaje sve popularnija, a uređaji za snimanje i reproduciranje ovog sadržaja bit će cjenovno sve pristupačniji, za očekivati je da će u budućnosti većina kamera na pametnim telefonima i tabletima imati mogućnost snimanja UHD sadržaja.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti