Pogledajte boksački meč čovjeka i umjetne inteligencije koji upravljaju robotima

Ovakav dvoboj još nismo vidjeli, a znanstvenici namjeravaju unaprijediti i dodatno poboljšati robota s kojim su upravljali.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.06.2023. / 12:43

Boksački meč (Foto: YouTube)

Iako su posljednjih godina sve češća apokaliptična upozorenja o robotima i umjetnoj inteligenciji koji bi se mogli oteti kontroli i okrenuti protiv svojih kreatora, nadamo se kako takav scenarij nikada nećemo doživjeti. A kako bi izgledalo kada bi se ljudi i roboti, umjesto u stvarnom svijetu i na nekakvim bojištima, potukli unutar boksačkog ringa, pokazali su nam iz kineske kompanije Quibo Robot Co.

Oni se doduše nisu sami potukli s robotima, već su napravili robota koji imitira ljudske pokrete (i to nevjerojatnom brzinom, uz latenciju od samo 12 ms) i koji se potukao s drugim robotom kojim je upravljala AI. Kako je taj meč izgledao pogledajte u priloženom videozapisu, a iako ljubitelji boksa neće previše uživati u ovom nabijanju, tehnologija koja se koristi prilično je zanimljiva.

DeepMindov robot Veliki korak prema robotima opće namjene: Google predstavio RoboCat, revoluciju u robotici

Yining Geng iz ove kompanije kaže kako im je inspiracija za razvoj robota kojeg su nazvali QIBBOT bio film “Real Steel” pa su odlučili vidjeti mogu li napraviti takvog robota s kojim mogu upravljati u stvarnom vremenu. Naglasio je da, iako postoje slični roboti kojima se upravlja na daljinu, oni su većinom manjih dimenzija te su prilično spori. Velika brzina je najvažniji prioritet borbenih robota, objasnio je Geng.

Pri razvoju takvih robota i tehnologije za brzo upravljanje treba razmišljati o brojnim stvarima poput komunikacije, sučelja, prijenosa podataka, upravljanja i slično, a kako bi uspjeli u tome fokusirali su se na probleme vezane uz mehaniku i kontrole robota. Dok su po pitanju brzine i reakcije napravili odličan posao, Geng kaže kako su u jednom ipak zakazali, a to je preciznost. U ovakvim zabavno-borbenim scenarijima to nije toliko bitno, no ako se ova tehnologija primijeni za neke druge i važnije svrhe, tada bi to moglo biti od puno veće važnosti.

Jizai robotske ruke Bizarno ili korisno? Japanski znanstvenici osmislili robotske ruke koje mogu osloboditi kreativnost u ljudima

Osim robota kojim se upravlja na daljinu, ekipa iz Quibo Robota morala je napraviti i njegova protivnika. Osim mehanike, tu je glavni fokus stavljen na umjetnu inteligenciju. Kombinirali su više postojećih AI programa kako bi autonomni robot mogao razlikovati borbene taktike, napad od obrane i slično te čak i tijekom borbe može učiti nove poteze i primjenjivati ih.

QIBBOT prikazan u videu prvi je prototip, a već se radi na njegovom nasljedniku koji će imati dvije ruke i više zglobova kako bi pokreti robota bili prirodniji i precizniji.

Izvor: Spectrum.ieee

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti