Veliki korak prema robotima opće namjene: Google predstavio RoboCat, revoluciju u robotici

Ono po čemu je RoboCat zanimljiv i zašto ima revolucionaran potencijal jest što je riječ o programu koji sam, dakle bez ljudskog nadzora, može učiti nove stvari i onda ih primjenjivati na robotima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.06.2023. / 10:41

DeepMindov robot (Foto: DeepMind)

Za ChatGPT možemo reći da je pokrenuo revoluciju u razvoju umjetne inteligencije, a pogotovo da nam je ovaj chatbot otvorio oči oko mogućnosti i potencijala tehnologije koji su, čini se, neograničeni. Sličnu revoluciju, ali na području robotike, mogao bi pokrenuti i RoboCat, program iza kojeg stoji Googleov odjel za umjetnu inteligenciju DeepMind. Njihovi znanstvenici već su se proslavili s programima baziranim na AI koji su, među inim, uspjeli pobijediti ljude u igri Go, a sada istražuju kako svoje znanje iskoristiti i na području robotike.

  Jizai robotske ruke Bizarno ili korisno? Japanski znanstvenici osmislili robotske ruke koje mogu osloboditi kreativnost u ljudima

Ono po čemu je RoboCat zanimljiv i zašto ima revolucionaran potencijal jest što je riječ o robotskom agentu, odnosno programu koji sam, dakle bez ljudskog nadzora, može učiti nove stvari i onda ih primjenjivati na robotima, odnosno robotskim rukama i tako samostalno pronalaziti rješenja za probleme. Na temelju brojnih fotografija i videa na kojima je treniran, ovaj AI program uči i poboljšava svoju tehniku koju onda može iskoristiti na drugim robotskim sustavima.

Iz DeepMinda kažu kako njihova tehnologija predstavlja značajan napredak prema razvoju robota opće namjene koji će moći izvršavati svakodnevne zadatke. Većina dosadašnjih robota napravljena je samo s ograničenim sposobnostima i određenom svrhom - bilo da je riječ o Roombi koja usisava kuće ili robota na traci u tvornici automobila. Oni su napravljeni i programirani samo za određene namjene i samo se za njih koriste. S RoboCatom situacija je drukčija te on postojećim robotima može omogućiti potpuno nove mogućnosti.

Program je treniran s demonstracijama robotske ruke (kojom su upravljali ljudi), a koja je obavljala određene zadatke - npr. u odgovarajuće otvore stavljala predmete različitih oblika (krugovi, trokuti, kocke i slično), skupljanje voća itd. Nakon toga RoboCat je sam nastavio s treningom, učenjem i napretkom obavljajući zadatke po 10 tisuća puta bez ljudskog nadzora. Robot, kojim je upravljala umjetna inteligencija naučio je 253 zadatka tijekom tih eksperimenata i to na četiri različite vrste robota.

RoboCat uči puno brže u odnosu na ostale napredne modele… Ove mogućnosti pomoći će u ubrzanju istraživanja u robotici, jer smanjuje potrebu za treningom koji nadziru ljudi te je važan korak prema robotima opće namjene, objavili su iz OpenAI-a.

  Thermonator Kao da sami nisu dovoljno zastrašujući: Ova tvrtka na robopse postavlja - bacače plamena

Jedna od kompanija koja razvija takve robote opće namjene je Tesla i prema Muskovim najavama, nismo daleko od trenutka kada će Tesla Bot obavljati neke jednostavnije, a naknadno i kompliciranije kućanske poslove.

Izvor: Independent

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti