POGLEDAJTE GALERIJU Spektakularne fotografije kometa koji je zaintrigirao i one koji ne prate znanost

Komet će bez Mjeseca iznad obzora biti vidljiv nakon završetka astronomskog sumraka tek od 21. listopada.

Martina Čizmić | 15.10.2024. / 13:43

Galerija

Ljubitelji astronomije i noćnog neba ovih dana ne vole oblake. Naime, upravo je ovog tjedna komet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) u povoljnom položaju za promatranje iz Hrvatske. Primjerice, kako su izvijesti iz Zvjezdarnice Zagreb, u srijedu 16. listopada zalazi (SEV+1) oko 20:55, a u četvrtak 17. listopada oko 21:10, odnosno u to je doba vidljiv nisko nad zapadnim obzorom. 

Objašnjavaju kako će se komet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), tijekom listopada nalaziti nisko nad zapadnim obzorom. Iako će mu svakog dana položaj za promatranje biti sve povoljniji, njegov će sjaj opadati, a na ruku promatračima ne ide ni pun Mjesec 17. listopada, koji će dodatno osvijetliti nebo i zasjeniti komet.

Komet će bez Mjeseca iznad obzora biti vidljiv nakon završetka astronomskog sumraka tek od 21. listopada. 

Astronomi upozoravaju da se komet ne pokušava promatrati prije zalaska Sunca, kako ne bi došlo do ozljeda i oštećenja vidnog polja. No kad Sunce zađe, možete ga, ako ne bude oblaka, pronaći nisko nad zapadnim obzorom i promatrati teleskopom, ali i običnim dalekozorom ili pametnim telefonom s dobrom kamerom. 

No za sve one koji to neće uspjeti napraviti, kako izgleda sam komet, možemo vidjeti u galeriji zahvaljujući fotografijama iz Nevade i Urugvaja. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti