Pogledajte kako Google balonima namjerava osigurati Internet za sve

Još u lipnju Google je najavio Project Loon s kojim namjerava balonima osigurati pristup Internetu za dio populacije kojoj je dostupnost i Internet priključaj nedosanjani san. U ovom videu simuliraju kako to namjeravaju realizirati...

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 31.08.2013. / 08:04

Pogledajte kako Google balonima namjerava osigurati Internet za sve

Još u lipnju Google je najavio Project Loon s kojim namjerava balonima osigurati pristup Internetu za dio populacije kojoj je dostupnost i Internet priključaj nedosanjani san. U ovom videu simuliraju kako to namjeravaju realizirati...

Otkako se pojavila ideja o razvoju ovakvog koncepta, vode se konstantne polemike je li tako nešto uopće moguće. Nitko, naravno, ne sumnja da Google ima tehnološke potencijale i znanje koji mogu odraditi ovakav projekt, ali presudan čimbenik ovdje je - priroda. Kako osigurati stabilnost i konstantnu dostupnost s balonima, pogotovo u korelaciji sa, primjerice, vjetrom, koji je potencijalno najveći protivnik ove ideje? Ako je priroda u ovoj priči najveći neprijatelj, onda je odgovor trebalo, logično, potražiti u - prirodi.

Dan Piponi, jedan od članova Googleovog Project Loon teama objašnjava u simulaciji kako će stvari, zapravo, funkcionirati. Ključ je prepoznat u dinamici i načinu leta jata ptica, koje se također bore s atmosferskim i meteorološkim faktorima, a opet uspijevaju ostati u zraku i "držati formaciju". Na sličan način bi trebali "plutati zrakom" i Googleovi baloni, koji se neće raspršiti ukoliko zapuše vjetar, niti će izgubiti vezu s prijemnicima na tlu, što bi za korisnike značilo gubitak signala i prekid veze s Internetom.

"Priroda je čudesna i u prirodi možete praktički pronaći odgovore na sva pitanja, pa tako i ovo. Naši baloni će biti poput ptica, u svakom trenutku će svaki balon znati što radi "pripadnik" njegove formacije i na osnovu toga će se ponašati. Ovo je, naravno, samo početna simulacija, u budućnosti ćemo to napraviti daleko sofisticiranije", objasnio je Dan Piponi. Google na kritike kako su ovakve stvari još uvijek neizvedive odgovara "ovo nije nikakav ludi znanstveni projekt, nego nešto što je sasvim izvedivo". 

Simulacija u videu pokazuje kako će baloni reagirati na uvjete oko njih, odnosno kako će "jato" osigurati da se ne pojavljuju praznine u pokrivenosti signalom. Project Loon je inače već testiran na Novom Zelandu, a najavljena je i druga faza testiranja, ovoga puta u Kaliforniji, gdje Google traži volontere koji žele sudjelovati u projektu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti