Tesla je svojim električnim automobilima napravila pravu revoluciju na tržištu automobila. Ne samo da su njihovi automobili traženi među ekološki osviještenim pojedincima već i gomila tehnologije koja se skriva u unutrašnjosti automobila garantira nevjerojatno iskustvo.

No samo ako vam ga ne ukradu.

Naime, ekipa istraživača s belgijskog Sveučilišta KU Leuven uspjela je iskoristiti sigurnosni propust u Teslinu Modelu S i sa 600 dolara vrijednom opremom ukrasti vozilo za samo dvije sekunde.

Najslabijom točkom pokazala se glavna značajka ovog 75 tisuća vrijednog vozila - ulazak u vozilo i vožnja bez ključa.

Kako bi ta mogućnost funkcionirala, svaki Model S odašilje radijski signal niske frekvencije koji traži "ključ". Kad "ključ" detektira taj signal, odgovara drugim signalom visoke frekvencije. Automobil potom šalje "izazov" na koji "ključ" mora točno odgovoriti kako bi se vrata i motor otključali.

Belgijski istraživači otkrili su kako prvotni signal mogu bez problema otkriti koristeći prijenosni radio. Snimili su taj signal i odgovor koji "ključ" šalje automobilu te snimku usporedili sa svim mogućim kombinacijama za otključavanje.

Iako zvuči komplicirano, cijeli proces otkrivanja prave kombinacije za otključavanje traje ravno dvije sekunde.

Belgijski istraživači cijeli su proces demonstrirali na konferenciji u Amsterdamu, a možete ga pogledati i u videu.

Ono što je važno istaknuti je da su o ovo problemu Teslu obavijestili još 2017. godine i dobili nagradu od 10 tisuća dolara za svoj rad.

No problem je riješen tek u lipnju 2018. s ažuriranjem softvera i nadogradnjom enkripcije. To znači da su Modeli S prodani prije lipnja 2018. još uvijek ranjivi, osim ako njihovi vlasnici nisu platili za novi i poboljšani "ključ".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju