Pogledajte razliku u kvaliteti fotografija između profesionalnog fotoaparata i novog iPhonea

Razlika u kvaliteti sve je manja, a u nekim slučajevima ni napredni fotografi nisu se mogli odlučiti je li neka fotografija snimljena iPhoneom ili profesionalnim Canonom, koji zajedno s objektivom stoji 7500 dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.10.2019. / 09:17

Usporedba fotografija (Foto: YouTube)

Napredak na polju mobilne fotografije posljednjih godina prilično je nevjerojatan te su fotografije snimljene malim senzorima Appleovih, Samsungovih, Googleovih, Huaweijevih i drugih telefona fantastične. Dio tog napretka možemo pripisati hardveru, no tajna ipak leži u softveru i naprednim tehnikama procesiranja koje poboljšavaju fotografije.

iPhone 11 Pro Nova generacija iPhonea dolazi s najbržim procesorom i "profesionalnim kamerama"

Usprkos velikom napretku, za većinu naprednih amatera te za profesionalce pametni telefoni ne mogu zamijeniti "prave" aparate, čija je cijena višestruko veća. Kolika je razlika između fotografija snimljenim pametnim telefonom i profesionalnim aparatom, pokazao nam je poznati youtuber Matti Haapoja. On je objavio videozapis u kojem je usporedio fotografije snimljene iPhoneom 11 Pro te Canonovim aparatom DSLR, čija cijena, zajedno s objektivom, iznosi 7500 dolara.

Na prvi pogled, fotografije snimljene tim uređajima prilično su slične i, kako možemo pročitati u komentarima ispod videozapisa, neke su fotografije prevarile i dugogodišnje fotografe koji nisu u svim situacijama uspjeli prepoznati razliku između slike snimljene iPhoneom i profesionalnim aparatom. Detalji koji su "odali" iPhone na tim fotografijama odnose se na prenaglašenu opciju zamućenja pozadine te na rubove objekata, odnosno na prijelaz između fokusiranog objekta i zamućene pozadine.

Komentirajući fotografije, Haapoja je rekao kako je nevjerojatno da telefoni s malim senzorom i softverom mogu konkurirati tako skupom uređaju te da je znao da su kamere na iPhoneu dobre, ali ne tako dobre. Zapitao se hoće li i kompanije koje proizvode aparate i fotografsku opremu poput Canona i Nikona s vremenom posvetiti više pažnje softveru, a ne samo hardveru jer kako vidimo na primjeru modernih telefona, dobar softver (odnosno computational fotografija) može parirati puno skupljem hardveru.

Primjer korištenja umjetne inteligencije za otkrivanje manipulacije fotografijom Umjetna inteligencija zna kad ste koristili Photoshop na svojim fotografijama

Iako je u videozapisu korišten iPhone, treba napomenuti da i drugi top-modeli konkurentskih mobilnih kompanija također snimaju fantastične fotografije, ponajviše zahvaljujući umjetnoj inteligenciji i softveru. Mobilni uređaji, sigurno je, neće zamijeniti profesionalne aparate (barem ne još neko vrijeme), no razlika u kvaliteti snimljenih fotografija sve je manja te za većinu ljudi, pored fotografskih entuzijasta i profesionalaca, za svakodnevno snimanje uopće nema potrebe razmišljati o posebnim i puno skupljim fotoaparatima jer mobitel je sve što im treba.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti