Umjetna inteligencija zna kad ste koristili Photoshop na svojim fotografijama

Živimo u svijetu u kojem je sve teže vjerovati digitalnim informacijama koje konzumiramo, istaknuo je znanstvenik iz Adobea Richard Zhang.

Martina Čizmić | 17.06.2019. / 08:47

Primjer korištenja umjetne inteligencije za otkrivanje manipulacije fotografijom (Foto: Adobe/UC Berkeley)

Praksa retuširanja fotografija postoji gotovo koliko i sama fotografija. No u posljednjih je nekoliko godina ta praksa postala toliko uobičajena da se piše o fotografijama koje nisu retuširane.

Kako bi lakše identificirali fotografije koje su bile izmijenjene (najčešće u popularnom programu za obradu fotografija Photoshopu), u Adobeu su razvili umjetnu inteligenciju koja raspoznaje što je i koliko mijenjano na fotografijama.

Slika nije dostupna Leonardova Mona Lisa "oživjela" uz pomoć tehnologije koje se mnogi pribojavaju

Nakon što su u računalo ubacili dovoljno originalnih i izmijenjenih fotografija, alat je mogao s 99-postotnom točnošću otkriti što je i koliko bilo izmijenjeno. Za usporedbu, ljudi su "pogodili" tek u nešto više od 50 posto slučajeva.

Zanimljivo, razvoj ovog alata financirala je američka agencija DARP-a (inače poznata po financiranju vojne tehnologije).

Slika nije dostupna Video pokazao zašto bismo trebali biti sumnjičavi prema objavama na internetu

U Adobeu ne planiraju ovaj alat učiniti dostupnim javnosti, ali to ne znači da se neće koristiti u neke druge svrhe.

Živimo u svijetu u kojem je sve teže vjerovati digitalnim informacijama koje konzumiramo, istaknuo je znanstvenik iz Adobea Richard Zhang te dodao kako je ideja o "univerzalnom gumbu" koji bi jednim klikom vratio fotografiju u orginalno stanje još uvijek "daleko od stvarnosti".

Izvor: Adobe

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti