Vjerujete li ovom Marku Zuckerbergu? Lažni video pokazao zašto bismo svi trebali biti sumnjičavi prema onome što vidimo na internetu

Snimka šefa Facebooka u kojem on govori o privatnim podacima korisnika te društvene mreže izazvala je veliku pozornost. No ona je lažna.

Martina Čizmić | 12.06.2019. / 09:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnologija "deepfake", odnosno računalno generiranih videa koji izgledaju kao da su pravi, toliko je napredovala posljednjih godina da je sve teže otkriti što je prava snimka, a što samo dobro napravljen lažnjak. 

Međutim, video koji se pojavio na Instagramu izazvao je mnogo pozornosti jer prikazuje šefa Facebooka Marka Zuckerberga.

U videu koji izgleda kao da je dio televizijskog prijenosa, lažni Zuckerberg govori o kontroliranju podataka.

Zamislite na sekundu - jednog čovjeka koji ima kontrolu nad milijardama ukradenih osobnih podataka. Svim tajnama, životima i budućnostima tih ljudi. Sve to dugujem Spectru. Spectre mi je pokazao da tko god kontrolira podatke, kontrolira budućnost, govori lažni Zuckerberg.

Video je zapravo nastao kao dio izložbe "Spectre", koja se održava u sklopu festivala dokumentarnog filma u britanskom Sheffieldu.

Autori videa su umjetnici Bill Posters (na čijem je profilu na Instagramu video i objavljen) te Daniel Howe, uz pomoć oglašivačke tvrtke Canny.

Iako se u prvi tren gledatelju može učiniti kako je video pravi, pomnije pregledavanje ukazuje na to da nešto s videom nešto nije u redu. Zuckerbergov glas pomalo je neobičan i nije u skladu s pomicanjem njegovih usana.

No iako su svi uključeni u izradu ovog videa za Vice priznali kako se radi o lažnom uratku, on je dovoljno uvjerljiv da pokaže koliko takva tehnologija može biti opasna.

Ova će tehnologija promijeniti način na koji pričamo i dijelimo naše priče, pamtimo osobe koje volimo i stvaramo sadržaj, za Vice je objasnio Omer Ben-Ami iz Cannya. On smatra da je korištenje umjetne inteligencije i "deepfake" videa sljedeći korak u digitalnoj evoluciji čovječanstva.

Inače, iz Instagrama su poručili kako (zasad) neće uklanjati sporni video (iako je očito lažan). 

Ako naši faktografi procijene da se radi o lažnom videu, uklonit ćemo ga iz rezultata pretraživanja, poručili su iz Instagrama, inače tvrtke u vlasništvu Facebooka.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti