Pogledajte video: Japanci su pokušali poslati raketu u svemir, ali misija je neslavno propala nakon samo 30-ak sekundi

Cilj je bi da raketa dosegne visinu od 100 km, no uspon je trajao samo 11 km, nakon čega se raketa počela nekontrolirano okretati te je završila u moru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.06.2020. / 11:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Budućnost svemirske industrije donosi utrku privatnih kompanija poput SpaceX-a čije će usluge NASA i druge kompanije koristiti prilikom letova u svemir, bilo da je riječ o prijevozu astronauta, satelita ili nekog drugog tereta. Jedna od privatnih kompanija s velikim ambicijama jest i japanski startup Interstellar Technologies koji je tijekom vikenda testirao svoju petu raketu naziva Momo-F5.

Starship Za Muska nema odmora: Lansiranje na ISS je prošlost, vrijeme je za nove revolucionarne prioritete

Od prethodna četiri lansiranja, samo je jedno bilo uspješno - prvi let trajao je 66 sekundi, dok je drugo lansiranje završilo padom i eksplozijom nakon samo četiri sekunde. Treći pokušaj napokon se pokazao uspješnim te je raketa uspjela doseći željenih 100 km visine. Sljedeće lansiranje ponovno je bilo neuspješno (raketa MOMO-4 uspjela je "uhvatiti" 13 km visine), a slično se dogodilo i tijekom prošlog vikenda.

Po japanskom vremenu, raketa je poletjela u nedjelju u 5 i 15 ujutro iz grada Taikija - prvi dojmovi su bili pozitivni, no nakon nešto više od 30 sekundi primijećeno je ispadanje krhotina iz motora. Nakon toga nadležnima iz Interstellar Technologiesa nije preostalo ništa drugo nego prekinuti let rakete koja se, nakon što je dosegla visinu od nešto više od 11 kilometara, počela nekontrolirano okretati te je završila u moru. Iako se sam trenutak pada ne vidi, mediji prenose da je pala oko 4 km od obale.

Predsjednik kompanija Inagawa Takahiro nedjeljno je lansiranje nazvao razočaravajućim - naglasio je kako još nije jasno što se dogodilo, no ekipa iz Interstellar Technologiesa tijekom sljedećih dana istražit će uzroke problema.

Sateliti Starlink SpaceX je spreman za novu povijesnu misiju

Zanimljivo je da se razvoj i lansiranje rakete koja je visoka oko 10 metara i teška oko jedne tone financira putem crowdfundinga, a već je u pripremi i nova raketa koja će, nadaju se u toj kompaniji, ipak biti uspješnija u odnosu na prethodna dva pokušaja.

Izvor: Space.com
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti