Nema odmora za SpaceX i Elona Muska. Nakon uspješnog lansiranja dva američka astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju krajem svibnja, već nekoliko dana poslije SpaceX lansirao je novu raketu sa satelitima Starlink, a za danas ujutro planirana je još jedna misija i slanje novih 58 satelita u svemir. To će biti deveto lansiranje SpaceX-ove rakete Falcon 9 ove godine i ukupno deveto lansiranje satelita Starlink, čime je Musk sve bliži svom cilju - postavljanju dovoljnog broja satelita za pružanje internetske veze ljudima na Zemlji. Plan je ponuditi tu uslugu već krajem ove godine u SAD-u, a kako se broj satelita bude povećavao, tako bi s vremenom sateliti Starlink trebali pružati globalnu pokrivenost internetom.

Kako naglašavaju na Observeru, i današnje lansiranje rakete SpaceX-a bit će - povijesno. Iako, naravno, neće imati ni blizu tako veliku važnost kao prvi let s ljudskom posadom, za SpaceX važno je jer će, osim vlastitih satelita, u svemir poslati i satelite druge kompanije, što će naravno Muskova kompanija naplatiti. Svemirska kompanija još je u veljači najavila program u sklopu kojeg će s njihovim raketama slati i satelite drugih kompanija, što će naplaćivati milijun dolara po polijetanju.

Prvi korisnik tog programa jest kompanija PlanetLabs čija bi tri satelita s Falconom 9 u svemir trebala odletjeti danas (osim ako ne bude problema s vremenom pa se lansiranje odgodi), a već je dogovoreno i još jedno lansiranje njihovih satelita s Falconom 9. Malim kompanijama korištenje usluga SpaceX-a puno je jeftinije u odnosu na dosadašnja rješenja, dok je SpaceX-u to odlična prilika za zaradu, tako da je koristi obostrana.

Povijesne misije za SpaceX trebale bi se nastaviti i sljedećih godina - jedna uključuje i suradnju s NASA-om oko povratka ljudi na Mjesec, a Muskova vizija ide puno dalje od Zemljina satelita te vjeruje da bi već tijekom ovog desetljeća mogli poslati prve ljude na - Mars.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju