SpaceX je spreman za novu povijesnu misiju

Osim novih 58 satelita Starlink, s raketom Falcon 9 danas će u svemir odletjeti i tri satelita kompanije Planet Labs.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.06.2020. / 08:09

Sateliti Starlink (Foto: SpaceX)

Nema odmora za SpaceX i Elona Muska. Nakon uspješnog lansiranja dva američka astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju krajem svibnja, već nekoliko dana poslije SpaceX lansirao je novu raketu sa satelitima Starlink, a za danas ujutro planirana je još jedna misija i slanje novih 58 satelita u svemir. To će biti deveto lansiranje SpaceX-ove rakete Falcon 9 ove godine i ukupno deveto lansiranje satelita Starlink, čime je Musk sve bliži svom cilju - postavljanju dovoljnog broja satelita za pružanje internetske veze ljudima na Zemlji. Plan je ponuditi tu uslugu već krajem ove godine u SAD-u, a kako se broj satelita bude povećavao, tako bi s vremenom sateliti Starlink trebali pružati globalnu pokrivenost internetom.

Sateliti Starlink Neobična pojava na nebu uznemirila je ljude diljem svijeta, a vidljiva je i iz Hrvatske: Evo kada je možete ponovno vidjeti

Kako naglašavaju na Observeru, i današnje lansiranje rakete SpaceX-a bit će - povijesno. Iako, naravno, neće imati ni blizu tako veliku važnost kao prvi let s ljudskom posadom, za SpaceX važno je jer će, osim vlastitih satelita, u svemir poslati i satelite druge kompanije, što će naravno Muskova kompanija naplatiti. Svemirska kompanija još je u veljači najavila program u sklopu kojeg će s njihovim raketama slati i satelite drugih kompanija, što će naplaćivati milijun dolara po polijetanju.

Prvi korisnik tog programa jest kompanija PlanetLabs čija bi tri satelita s Falconom 9 u svemir trebala odletjeti danas (osim ako ne bude problema s vremenom pa se lansiranje odgodi), a već je dogovoreno i još jedno lansiranje njihovih satelita s Falconom 9. Malim kompanijama korištenje usluga SpaceX-a puno je jeftinije u odnosu na dosadašnja rješenja, dok je SpaceX-u to odlična prilika za zaradu, tako da je koristi obostrana.

Sateliti Starlink SpaceX pronašao (nekakav) način da umiri astronome koji bjesne zbog blještavih satelita Starlink

Povijesne misije za SpaceX trebale bi se nastaviti i sljedećih godina - jedna uključuje i suradnju s NASA-om oko povratka ljudi na Mjesec, a Muskova vizija ide puno dalje od Zemljina satelita te vjeruje da bi već tijekom ovog desetljeća mogli poslati prve ljude na - Mars.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti