Pojava koja se ne viđa često: Snažna oluja obojala nebo u neobičnu boju

Osim što je neobično i možda izazva nelagodu, ovo zeleno nebo zapravo je rezultat posebne kombinacije vremenskih uvjeta.

Martina Čizmić | 07.07.2022. / 13:59

Oluja, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nakon što je nedavno kombinacija niske naoblake i neobičnih vremenskih uvjeta uzrokovala da se nebo nad kineskom lukom oboji u krvavo crveno, sad stižu fotografije još jednog neobičnog fenomena.

Crveno nebo u Kini Što ga je uzrokovalo?: Crveno nebo iznad kineskog grada izazvalo strah, zabrinutost i teorije zavjere

Nebo nad američkim gradom Sioux Fall u Južnoj Dakoti pretvorilo se iz plave, u pomalo zastrašujuće neonsku zelenu. Osim što je neobično i možda izazva nelagodu, ovo zeleno nebo zapravo je rezultat posebne kombinacije vremenskih uvjeta.

Kako javljaju lokalni mediji, nad tim dijelom Južne Dakote stvorio se ogroman olujni sustav koji je protutnjao regijom, ozlijedio nekoliko ljudi i uzrokovao priličnu materijalnu štetu. Oluja je imala udare vjetra poput onih koji se mogu naći u uraganu, padala je snažna kiša, a to je ujedno uzrokovalo i lom svjetlosti pod neobičnim kutom pa tako i rezultiralo neobičnom bojom.

 

 

Postoji nekoliko teorija zašto je nebo postalo tako zeleno. Prema objašnjenju koje je dao Scientific American, grmljavinska nevremena često se događaju kasnije popodne ili u večernjim satima, kad sunce zalazi i obasjava žutom do crvene boje. Voda koja se u tom trenutku nađe u zraku pak jako dobro reflektira plavu boju. Upravo zbog toga meteorolozi smatraju da, ako oluja ima dovoljno raspršenih kapljica na nekom prostoru, koje reflektiraju plavu boju neba, a sunce ih udari pod pravim kutom, rezultat će biti zeleni odsjaj.

No, unatoč tom znanstvenom objašnjenju, meteorolozi ističu kako se ovako zeleno svjetlo, kakvo se pojavilo u Južnoj Dakoti, nije dogodilo u posljednje vrijeme.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti