Što ga je uzrokovalo?: Crveno nebo iznad kineskog grada izazvalo strah, zabrinutost i teorije zavjere

Snimke koje su se pojavile na društvenim mrežama zaista djeluju zastrašujuće i podsjećaju na scene kraja svijeta koje možemo gledati u filmovima.

Martina Čizmić | 09.05.2022. / 11:57

Crveno nebo u Kini (Foto: Screenshot)

 Kako biste reagirali kad bi se nebo iznad vas iz obične plave, pretvorilo u krvavo crveno? Upravo se to dogodilo iznad kineskog grada Zhoushan i uzrokovalo paniku među građanima.

Snimke koje su se pojavile na društvenim mrežama zaista djeluju zastrašujuće i podsjećaju na scene kraja svijeta koje možemo gledati u filmovima.

Korisnici društvenih mreža koji su snimili ovu neobičnu pojavu iznad lučkog grada Zhoushana u blizini Šangaja, nisu skrivali svoju zabrinutost i paniku. Prema snimkama, nebo je bilo grimizne boje koja je bila najizrazitija upravo kod luke.

Korisnici su veoma brzo počeli raspravljati o razlozima iza ove neobične pojave. I dok su neki spominjali "loše znakove" , drugi su nagađali da se možda radi o odsjaju požara.

No, lokalni mediji izvijestili su kako se ne radi o nečem zastrašujućem, već o neobičnom prirodnom fenomenu koji je rezultat odbijanja svjetlosti. 

Vrijeme u Zhoushanu je bilo oblačno i maglovito, a padala je lagana kišica, što je moglo uzrokovati refleksiju svjetla od niskih oblaka, pojasnili su iz Meteorološkog ureda Zhoushana. 

Kad su vremenski uvjeti dobri, voda isparava i u atmosferi stvara aerosole koji odbijaju i šire svjetlost s ribarskih brodova te stvaraju dojam crvenog neba, dodali su.

Zanimljivo, ovo nije prvi slučaj crvenog neba nad Kinom. Povjesničari su nedavno pronašli dokumente iz 1770. godine u kojoj se navode izjave očevidaca koji su vidjeli crveno nebo iznad Kine, Koreje i Japana. Znanstvenici nagađaju kako je crveno nebo tada moglo biti posljedica geomagnetskih oluja koje su udarile u Zemljino magnetsko polje.

Međutim, kineski državni mediji tvrde da je u ovom modernom slučaju magnetska aktivnost Sunca bila niska te ne bi mogla rezultirati crvenim nebom.

U svakom slučaju, stanovnici su dobili kratak uvid u to kako bi nebo izgledalo da su na Marsu.

Izvor: Global Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti