Pojavila se slamka spasa za kralja internetskog podzemlja osuđenog na doživotnu zatvorsku kaznu - Donald Trump

Prije napuštanja predsjedničke dužnost Donald Trump bi mogao pomilovati osnivača Silk Roada, koji je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.12.2020. / 14:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ross Ulbricht klasična je priča o mirnom i tihom mladiću koji, prema ljudima koji su ga poznavali, ni mrava ne bi zgazio, no u stvarnosti se bavio teškim kriminalom i zbog toga je osuđen na doživotni zatvor. Sve što je radio, radio je dobro skriven u tami dark weba, na kojem je bio poznatiji kao Dread Pirate Roberts i na kojem je osnovao i vodio Silk Road. Riječ je o najvećoj ilegalnoj internetskoj trgovini putem koje se prodavala droga, oružje, ali čak i ljudski organi te se moglo unajmiti plaćene ubojice.

Radikalna kazna:"Gazda" Silk Roada osuđen na doživotni zatvor! Radikalna kazna:"Gazda" Silk Roada osuđen na doživotni zatvor!

Jedna od osoba koje su unajmile plaćenike bio je upravo Ulbricht, koji je navodno platio ubojstvo osobe koja ga je htjela odati policiji, no pokazalo se da ga je netko na dark webu prevario jer je uzeo novac za ubojstvo i, srećom, nije ispunio svoj zadatak. Ulbricht je s vremenom zaradio veliki novac, ali i nadimak kralja internetskog podzemlja, no ta njegova podzemna slava nije dugo trajala jer je uhićen 2013.

Osuđen je, dakle, na doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta, no u posljednje vrijeme sve je više glasina kako bi Ulbricht ipak uskoro mogao biti pušten na slobodu jer bi neočekivanog saveznika mogao dobiti u Donaldu Trumpu. Nakon izricanja presude Ulbrichtu mnogi su kritizirali kaznu i smatrali su da je prevelika, a prema ljudima upoznatim sa slučajem, čini se kako u Bijeloj kući već neko vrijeme proučavaju dokumente povezane s presudom.

Slika nije dostupna Doživotna zatvorska kazna trebala je biti upozorenje, ali…

Trump je, navode na Daily Beastu, navodno već izrazio simpatije prema Ulbrichtovoj situaciji, a hoće li te simpatije rezultirati nekom konkretnom odlukom, tj. pomilovanjem, to ćemo saznati u sljedećih mjesec i pol, odnosno dok ga na predsjedničkom mjestu ne zamijeni Joe Biden. U razgovoru s novinarima majka osuđenog kriminalca izrazila je nadu da će Trump imati milosti za Rossa, pomilovati ga i dati mu drugu životnu priliku.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti