Pokrenuta platforma za edukaciju o sigurnosti u online svijetu

Moramo osvijestiti koje su skrivene opasnosti na internetu i edukacijom spriječiti da one postanu stvarna prijetnja.

Martina Čizmić | 19.05.2023. / 17:15

Predstavljanje projekta BoljiOnline (Foto: A1 Hrvatska)

Digitalni svijet pun je lijepih, ali i ne tako lijepih stvari. Problem je kad onaj koji se koristi tim digitalnim svijetom ne zna prepoznati te ne tako lijepe stvari, a onda ni kako se zaštititi. 

Upravo kako bi podigli svijest o tome što se sve na internetu može naći i kako se zaštititi od negativnih posljedica, pokrenut je projetk "Bolji online" iza kojeg stoje A1 Hrvatska i Centar za sigurniji internet. 

Iako je platforma namijenjena svima, na društvenu digitalnu odgovornost prije svega poziva kreatore sadržaja kao što su mediji i influenceri. 

Trudimo se učiniti sve što je u našoj moći kako bismo korisnicima omogućili #BoljiOnline svijet. Najkraće rečeno, to je svijet u kojem svi zajedno brinemo o svojoj sigurnosti na mreži, preveniramo cyberbulling i uspješno se nosimo s njim, ne vjerujemo neistinitim vijestima i trudimo se manje gledati u svoje ekrane, a više u ljude i svijet oko sebe, objasnila je Iva Ančić, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja, A1 Hrvatska.

U Centru za sigurniji internet znaju sve o dobrim i lošim stranama digitalnog život. 

Kroz svoj rad upoznajemo se s različitim slučajevima koji nam svakodnevno potvrđuju koliko je važno educirati korisnike o ispravnom postupanju na mreži. Tehnologija može biti sjajan alat ako ga znamo odgovorno koristiti i zato su projekti poput ovog iznimno važni. Moramo osvijestiti koje su skrivene opasnosti na internetu i edukacijom spriječiti da one postanu stvarna prijetnja. To je neprestani rad o kojem je potrebno javno pričati i zato mi je iznimno drago da su ovaj projekt svojim dolaskom podržala brojna poznata lica, izjavio je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Centra za sigurniji Internet.

Praktične savjete kako zaštiti svoje lozinke, pričati sa djecom o bon tonu na društvenim mrežama ili kako se nositi s negativnim komentarima, na predstavljanju projekta objasnili su Iva Ančić, Hana Hrpka, predsjednica udruge Hrabri telefon, Alen Delić, stručnjak za informacijsku sigurnost i Pamela Perkić, influencerica, poduzetnica i aktivistica.

Svi oni složili su se da su odgovornost i lijepo ponašanje prema sebi i drugima jednako važni na mreži i u offline svijetu. Jedini način zaštite od modernih izazova na internetu upravo su ovakvi projekti koji educiraju, potiču na javni razgovor i dijeljenje međusobnih iskustava, a sve s ciljem poboljšanja odgovornosti svih korisnika, bez obzira na njihovu dob.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti