Pokušao je izbaciti Altmana iz OpenAI-a, a onda je najavio tajanstveni projekt: Napokon smo saznali detalje

S obzirom na to da je sudjelovao u izbacivanju Altmana, svima je bilo jasno da su mu dani u OpenAI-u odbrojani.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.06.2024. / 14:34

Ilya Sutskever (stoji pored Altmana) (Foto: Afp)

U studenom prošle godine odvijala se prava drama u OpenAI-u. Donedavno nepoznata kompanija postala je simbol AI revolucije, a njen izvršni direktor Sam Altman postao je jedna od najpoznatijih figura tehnološke industrije. No usprkos velikom uspjehu koji je postigao s OpenAI-jem, upravni odbor prošle je godine Altmanu okrenuo leđa i pokazao mu izlazna vrata iz kompanije. U tom odboru tada je sjedio i jedan od suosnivača i glavni znanstvenika u OpenAI-u Ilya Sutskever. Nakon nekoliko dana on je promijenio mišljenje i dao zeleno svjetlo za povratak Altmana na poziciju CEO-a, no tada je postalo jasno kako su Sutskeverovi dani u kompaniji odbrojani.

Sam Altman i Ilya Sutskever Suosnivač OpenAI-a napustio tu tvrtku, Altman se oprostio riječima: "On je jedan od najvećih umova naše generacije"

Nakon Altmanova povratka više nije imao mjesto u upravnom odboru, a prije nešto više od mjesec dana najavio je napuštanje OpenAI-a. Altman mu se tada zahvalio i poručio mu da OpenAI ne bi danas bio to što je da nije bilo njega, a Sutskever je rekao kako radi na jednom projektu o kojemu još ne želi govoriti.

Nakon mjesec dana šutnje, ovaj tjedan ovaj je znanstvenik napokon objavio neke detalje svog tajanstvenog projekta koji je, što nije iznenađenje, vezan uz umjetnu inteligenciju. Pokrenuo je kompaniju nazvanu Safe Superintelligence čiji će fokus biti, kako i samo ime kaže, na sigurnosti. Kompanija će imati urede u Palo Altu i Tel Avivu, a osim njega suosnivači kompanije su Daniel Levy, koji je također ranije radio u OpenAI-u te Daniel Gross koji je prethodno bio zadužen za razvoj AI-a u Appleu.

Sam Altman Već treba razmišljati o upravljanju superinteligencijom: Hoće li donijeti utopističku budućnost ili će zaprijetiti našoj egzistenciji?

Ilya Sutskever je objasnio kako su u centru njihova poslovanja, odnosno razvoja umjetne inteligencije sigurnost i napredak te na njih neće utjecati “kratkoročni komercijalni pritisci”, kao niti ometanja menadžmenta ili proizvodnih ciklusa. Prve najave vezane uz Safe Superintelligence ne otkrivaju previše o planovima trojice stručnjaka za umjetnu inteligenciju. Prema prvim komentarima, njihov je projekt dugoročan i ne namjeravaju žuriti s razvojem, već će fokus biti primarno na sigurnost pri razvoju AI-a.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti