Policajac napisao kaznu autonomnom automobilu

Iako policajac tvrdi kako vozilo nije propustilo pješaka na pješačkom prijelazu, podaci iz automobila pokazuju kako je automobil bio udaljen više od tri metra kada je prošao pored pješaka

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.04.2018. / 08:09

Autonomni Chevy Bolt EV (Foto: GM) (Foto: GM)

Nakon što smo dugo vremena čitali većinom pozitivne vijesti o autonomnim automobilima i napretku na tržištu samovozećih vozila, u posljednje vrijeme zaredali su se veliki problemi za neke od vodećih kompanija na ovom tržištu.

Uberov automobil udario je pješakinju koja je preminula u bolnici, još jedna prometna nesreća sa smrtnim posljedicama zabilježena je u Kaliforniji te je, nakon što je Teslin Model X u SAD-u udario u zid na autocesti, poginuo vozač, a čini se kako je umalo izbjegnuta još jedna tragedija s automobilima bez vozača.

Umalo tragedija ili pretjerivanje policije?

Naime, prometni policajac u San Franciscu nedavno je zaustavio Chevy Bolt EV kojim je u tom trenutku upravljalo računalo te je napisao kaznu zbog nepropuštanja pješaka na pješačkom prijelazu.

Prema njegovoj verziji priče automobil se nije zaustavio na pješačkom prijelazu i propustio pješaka koji je htio prijeći cestu, već je vozilo prošlo preblizu pješaku. Iako je automobil bio u autonomnom načinu rada, mediji govore kako je policajac kaznu napisao sigurnosnom vozaču koji je sjedio za volanom.

Fotografija policajca koji je zaustavio autonomni automobil brzo se raširila internetom, a na informacije kako je vozilo prošlo preblizu pješaka reagirali su i iz Cruisea, odjela GM-a za autonomnu vožnju te su objavili podatke iz vozila o tom incidentu.

Prema tim podacima, automobil je prošao više od tri metra daleko od pješaka, što je udaljenost koja se smatra sigurnom za prolazak pored pješaka i u skladu je sa zakonima u Kaliforniji. Zbog toga mediji nagađaju kako je policajac reagirao pod dojmom tragične nesreće Uberovog autonomnog vozila koja se dogodila dan ranije u Tempeu.

U objavi za javnost iz GM-a još su jednom podsjetili kako na prvo mjesto prilikom testiranja ovakvih vozila stavljaju sigurnost te da je, prema podacima koje je zabilježilo računalo, njihov automobil u toj situaciji upravo tako postupio te nije bilo nikakve opasnosti za pješaka.

Izvor: Electrek

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti