Nakon što smo dugo vremena čitali većinom pozitivne vijesti o autonomnim automobilima i napretku na tržištu samovozećih vozila, u posljednje vrijeme zaredali su se veliki problemi za neke od vodećih kompanija na ovom tržištu.

Uberov automobil udario je pješakinju koja je preminula u bolnici, još jedna prometna nesreća sa smrtnim posljedicama zabilježena je u Kaliforniji te je, nakon što je Teslin Model X u SAD-u udario u zid na autocesti, poginuo vozač, a čini se kako je umalo izbjegnuta još jedna tragedija s automobilima bez vozača.

Umalo tragedija ili pretjerivanje policije?

Naime, prometni policajac u San Franciscu nedavno je zaustavio Chevy Bolt EV kojim je u tom trenutku upravljalo računalo te je napisao kaznu zbog nepropuštanja pješaka na pješačkom prijelazu.

Prema njegovoj verziji priče automobil se nije zaustavio na pješačkom prijelazu i propustio pješaka koji je htio prijeći cestu, već je vozilo prošlo preblizu pješaku. Iako je automobil bio u autonomnom načinu rada, mediji govore kako je policajac kaznu napisao sigurnosnom vozaču koji je sjedio za volanom.

Fotografija policajca koji je zaustavio autonomni automobil brzo se raširila internetom, a na informacije kako je vozilo prošlo preblizu pješaka reagirali su i iz Cruisea, odjela GM-a za autonomnu vožnju te su objavili podatke iz vozila o tom incidentu.

Prema tim podacima, automobil je prošao više od tri metra daleko od pješaka, što je udaljenost koja se smatra sigurnom za prolazak pored pješaka i u skladu je sa zakonima u Kaliforniji. Zbog toga mediji nagađaju kako je policajac reagirao pod dojmom tragične nesreće Uberovog autonomnog vozila koja se dogodila dan ranije u Tempeu.

U objavi za javnost iz GM-a još su jednom podsjetili kako na prvo mjesto prilikom testiranja ovakvih vozila stavljaju sigurnost te da je, prema podacima koje je zabilježilo računalo, njihov automobil u toj situaciji upravo tako postupio te nije bilo nikakve opasnosti za pješaka.

Izvor: Electrek

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju