Vozač poginuo u Tesli kojom je upravljao autopilot

U samo tjedan dana ovo je već druga prometna nesreća sa smrtnim posljedicama u automobilima kojima su upravljala računala

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.03.2018. / 10:09

Model X (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Samo nekoliko dana nakon što je Uberov autonomni automobil udario i usmrtio ženu u gradu Tempe u Arizoni, u prometnoj nesreći u Kaliforniji poginuo je muškarac čijim je vozilom također upravljalo računalo.

Ovog puta nije riječ o Uberovom automobilu, već o Teslinom Modelu X – iako Teslina vozila imaju opciju autopilota, iz ove kompanije konstantno upozoravaju vozače kako uvijek moraju imati ruke na volanima te moraju biti spremni preuzeti kontrolu nad vozilom u slučaju problema.

Do nesreće je došlo kada je Model X udario u sigurnosnu barijeru koja razdvaja dvije trake na autocesti, nakon čega se automobil zapalio, a vozač je prebačen u bolnicu gdje je preminuo. Odmah nakon nesreće nije bilo poznato je li vozač sam upravljao vozilom ili je imao uključen autopilot, a iz Muskove kompanije jučer su objavili kako je vozilom ipak upravljalo računalo.

Autopilot je sigurniji od ljudi?

No, podaci iz automobila pokazuju kako je vozač ranije tijekom vožnje nije reagirao na zvukovna i vizualna upozorenja računala o držanju ruku na volanu te njegove ruke nisu bile na volanu šest sekundi prije nesreće, a imao je najmanje pet sekundi i oko 150 metara za reakciju te je pitanje što je vozač radio u tom trenutku i je li uopće pratio situaciju na cesti.

Iz Tesle su, osim izražavanja žaljenja zbog ove prometne nesreće, još jednom ponovili kako je vjerojatnost prometne nesreće sa smrtnim posljedicama 3,7 puta manja ako automobilom upravlja njihov autopilot u odnosu ako vozilima upravljaju ljudi.

Nemoguće je spriječiti sve prometne nesreće, napominju iz Muskove kompanije, no zahvaljujući njihovom autopilotu smanjena je vjerojatnost prometnih nesreća te je "svijet sigurniji za vozila, pješake i bicikliste".

Ovo je samo još jedna u nizu loših vijesti za Elona Muska i Teslu koja je u posljednje vrijeme upala u velike probleme – od činjenice kako nisu uspjeli ostvariti zadane ciljeve i proizvesti dovoljnu količinu Modela 3 koju su najavljivali pa do pada kreditnog rejtinga (spominje se čak i mogući bankrot kompanije) i povlačenja više od 120 tisuća Modela S zbog problema s upravljačkim mehanizmom.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti