Policija bez milosti: Ostali bez vozačke dozvole jer su pijani vozili električne romobile

Ako piješ, ne vozi – ni automobil, ni bicikl, ni električni romobil! U Njemačkoj e-romobili spadaju u kategoriju motoriziranih vozila pa ako pijani vozite e-romobil, ostat ćete bez vozačke i za automobil.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.10.2019. / 14:26

Spinov romobil (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Dok sve veći broj ljudi kupuje i unajmljuje električne romobile koji su postali prilično popularni i u Hrvatskoj, dio pješaka buni se protiv tog novog prijevoznog sredstva čiji su vlasnici "okupirali" pločnike i na njima se prebrzo voze. Romobili predstavljaju problem i regulatornim tijelima jer ne znaju u koju ih kategoriju staviti te pravila i zakoni nisu ujednačeni u svim zemljama. Oni su sada u nekoj sivoj zoni nereguliranog prometa, komentirao je nedavno za Dnevnik.hr prometni stručnjak Željko Marušić. U Hrvatskoj se po zakonu vozač romobila smatra pješakom te se može kretati samo površinom kojom se kreću pješaci.

Uber Nove promjene u velikoj kompaniji: Mogu li postati "Amazon transporta"?

Električni romobili popularni su i u Njemačkoj, a na nedavno održanom Oktoberfestu u Njemačkoj gradske vlasti u Münchenu romobilima su zabranile pristup mjestima događanja, a nakon 17 sati na širem području električni romobili nisu se mogli ni iznajmiti. Razlozi su jasni – organizatori nisu htjeli pijane vozače romobila jer bi to moglo biti pogubno za njih, kao i za pješake i ostale sudionike u prometu.

U Njemačkoj romobili su svrstani u kategoriju motoriziranih vozila te se i na njihove vozače odnose ista pravila kao i na vozače motora i automobila – ako piješ, ne vozi. Tog pravila očigledno nisu bili svjesni ili su ga namjerno kršili s nadom da ih policija neće provjeravati brojni Nijemci tijekom Oktoberfesta, no organi reda nisu imali niti malo milosti za vozače na dva mala kotača. Zaustavljali su ih i provjeravali koliko su popili, a oni koji su pretjerali, odnosno koji su "pali" na alkotestu, ostali su bez vozačke dozvole.

Od ukupno 414 vozača električnih romobila koje je policija zaustavila, a koji su popili tijekom Oktoberfesta, njih čak 254 ostalo je bez vozačke dozvole te ne treba niti zamisliti koliki su šok doživjeli kada su saznali da zbog pijane vožnje na romobilu neko vrijeme neće smjeti voziti automobile.

Audi Električni romobili veliki su hit među automobilskim kompanijama

Dakle, bez obzira na to kojim prijevoznim sredstvom upravljali, uvijek morate biti trijezni kako bi se smanjila mogućnost prometnih nesreća, sudara, padova i ozljeda i uvijek se pridržavajte pravila – ako piješ, ne vozi!

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti