Nove promjene u velikoj kompaniji: Mogu li postati "Amazon transporta"?

Na glavnom ekranu Uberove aplikacije prikazivat će se obližnji automobili, romobili i bicikli, a namjeravaju otvoriti i kioske s rezervnim baterijama za električne bicikle.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.10.2019. / 16:10

Uber (Foto: AFP)

Dara Khosrowshahi naslijedio je kontroverznog Travisa Kalanicka na mjestu izvršnog direktora Ubera kako bi stabilizirao kompaniju i pripremio je za najvažniji korak koji su čekali investitori – izlazak na burzu. Čini se da je novi CEO napravio dobar posao u gašenju požara koji je ostavio suosnivač kompanije i dugogodišnji šef Kalanick, no ako pogledamo stanje na burzi, investitori i dioničari ne mogu biti zadovoljni.

Od inicijalne ponude dionica, Uber je u minusu čak 30 posto te sve više analitičara sumnja može li njihov poslovni model opravdati desetke milijardi dolara vrijednosti te se pitaju može li dugoročno Uber uopće postati profitabilan.

Slika nije dostupna Često koristite Uber? Provjerite u kakvom stanju vam je baterija, manje će vas koštati

Što se Khosrowshahija tiče, naravno da može te želi da kompanija postane "Amazon transporta". Kada je osnovan, Amazon je bio samo online trgovina za knjige, no danas je to kompanija sveobuhvatnog biznisa – od prodaje svega i svačega preko interneta do jedne od najvećih cloud kompanija. Uber je počeo s pružanjem usluga taksi-vožnje, dok u budućnosti korisnicima želi omogućiti pristup različitim prijevoznim sredstvima – od automobila preko električnih romobila do električnih bicikala.

Naglasak na romobile i bicikle nije novitet u Uberovoj strategiji, no kompanija sada poduzima dodatne mjere kako bi privukla ljubitelje prijevoza na dva kotača. Naglasak je na prikazivanju romobila i bicikala na glavnom ekranu aplikacije, a ne u posebnom. Tako kada se otvori Uberova aplikacija, osim automobila, korisnici će vidjeti i gdje se nalaze njihovi romobili i bicikli, što bi se trebalo odraziti na povećanje broja vožnji tim prijevoznim sredstvima.

Autonomni Volvo Uberovo vozilo budućnosti: Predstavljena nova generacija autonomnog automobila

Također, Uber za sljedeću godinu planira predstaviti posebne kioske za zamjenu baterija na električnim biciklima Jump. Punjenje baterija i održavanje flote bicikala i romobila predstavlja velik trošak za kompaniju, no s predstavljanjem kioska na kojima će se moći zamijeniti baterije smanjit će se broj ljudi koji danas svakodnevno moraju puniti baterije na biciklima i romobilima, što bi Uberu trebalo uštedjeti novac.

"Dugoročno, fokusirani smo da to postane ekonomski održiv biznis", komentirala je za CNN Rachel Holt, koja u Uberu vodi odjel mobilnosti, te je dodala da su poduzeli brojne mjere koje bi trebale rezultirati napretkom usluge i financija sljedeće godine.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti