Policija mladim članovima Istarskog svemirskog programa pomogla testirati njihovo plovilo Kraken 01

Prateći satelitskim i navigacijskim sustavima kretanje plovila, tijekom uspješne misije, zaprimili su značajne podatke koji će im pomoći u poboljšanju ostalih prototipova malih plovila.

Martina Čizmić | 19.04.2024. / 12:57

Članovi Istarskog svemirskog programa i policijski službenici (Foto: PU istarska)

Kakve veze imaju policija i istraživanje svemira? Ako pitate Policijsku upravu istarsku i mlade članove Istarskog svemirskog programa - velike. 

Naime, članovi Istarskog svemirskog programa. zamolili su istarske policajce iz Pule da im pomognu u istraživanju predikcije morskih i zračnih struja te testiraju svoje plovilo KRAKEN 01 i uređaje koji su na njemu ugrađeni. 

Voditelja projekta Marin Tumpić i peteročlana ekipa učenika Tehničke škole Pula i Industrijsko-obrtničke škole Pula, u pratnji svojih mentora Kristine Lenić iz Tehničke škole Pula i Marina Tumpića iz Industrijsko - obrtničke škole Pula, ravnatelja Tehničke škole Romea Šajina te pomorskih policajaca, otisnula na pučinu van Barbarige. Tamo je malo besposadno plovilo KRAKEN 01 položeno u more kako bi ostvarilo svoju istraživačku misiju. KRAKEN 01 je svoju istraživačku misiju na uzburkanom moru, praćen jakim južnim vjerom, dovršio nakon nešto više od sedam sati, kada je doplovio do obale bez vidljivih oštećenja.

 

Iva Artuković, Teo Dobran, Mladen Šostar, Milan Perišić i Anton Okmaca, koji su redom članovi Istarskog svemirskog programa, radove na seriji besposadnih malih plovila za edukaciju, ispitivanja i istraživanja pod nazivom KRAKEN započeli su prije oko godinu dana. U tom razdoblju prošli su sve faze, od ideje i prvobitnih nacrta do izrade prototipa i nadvodnog testiranja plovila. Prateći satelitskim i navigacijskim sustavima kretanje plovila, tijekom uspješne misije, zaprimili su značajne podatke koji će im pomoći u poboljšanju ostalih prototipova malih plovila.

Naime, iako je KRAKEN 01 ručno izrađen u Industrijsko - obrtničkoj školi na pulskom Vidikovcu, prema nacrtima učenika, a u suradnji sa tvrtkom AMUS iz Pazina, strojno su izrađena još četiri primjerka i to predserijski KRAKEN 02 te tri serijska koji će biti nadograđene verzije i koji će svoje misije imati u nastavku ove godine.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti