Policija poslala prijeteće mailove: Za ilegalni streaming sportskih prijenosa kazna zatvora do čak 5 godina

“Ako koristite servise za ilegalni streaming, onda trebate odgovarati za svoje postupke i bit ćete progonjeni”, smatra Keiron Sharp iz antipiratske organizacije FACT.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.12.2020. / 16:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gotovo da nema sportskog sadržaja koji nam danas nije dostupan - ili u sklopu sportskih paketa pružatelja TV usluga ili putem streaminga za koji je potrebno platiti pretplatu. No kako je za uživanje u svom željenom sadržaju potrebno plaćati više pretplata (zato što npr. jedan operater ima prava na prijenose određenih liga, a drugi na Ligu prvaka i druge lige), dio korisnika okreće se alternativnim, tj. ilegalnim opcijama poput streaminga. Na internetu mogu se kupiti, odnosno platiti mjesečne pretplate za servise za sportske prijenose koji su jeftiniji, a sadržajem bogatiji u odnosu na ponude operatera. Problem je što su takvi servisi - ilegalni.

Piratstvo (Foto: Thinkstock) Udar na Ahilovu petu piratstva: Uhićeni su poznati pirati i ugašene brojne stranice

U Velikoj Britaniji policija se odlučila obračunati ne samo s vlasnicima takvih servisa, što je do sada najčešće bio slučaj, već i sa samim korisnicima. Više od 7 tisuća korisnika takvih servisa dobilo je mail u s policijskim upozorenjem u kojem se navodi da je konzumiranje piratskog sadržaja ilegalno te da riskiraju kaznu od čak 5 godina zatvora, navode na The Independentu. Posebno je zanimljiv način na koji je policija došla do podataka o korisnicima ilegalnih servisa za streaming. Naime, nakon što je policija pretražila posjed jednog mladića koji je uključen u distribuciju ilegalnog sadržaja, na računalima su pronašli adrese mailova korisnika servisa i poslali im upozorenje.

Prema šefici odjela za kibernetički kriminal policije iz Lancashirea Oliviji Dodding, dio ljudi koji je pretplaćen na takve servise vjerojatno nije niti svjestan da su oni ilegalni te kaže da ono što se korisnicima čini kao relativno mali iznos, u biti na kraju rezultira milijunskim gubicima za sve uključene u legalne prijenose - od TV kuća do sportskih klubova.

Kim Dotcom (Foto: AFP) Prijeti mu dugogodišnji zatvor: Najpoznatiji pirat sve je bliže izručenju u SAD

Na Independentu navode kako do sada u Velikoj Britaniji nitko nije osuđen za gledanje piratskog sadržaja putem takvih streaming stranica, no čini se kako bi osobe koje su primile mail od policije, a koje nastave s gledanjem piratskog sadržaja, mogle imati problema. Ako koristite servise za ilegalni streaming, onda trebate odgovarati za svoje postupke i bit ćete progonjeni, izrazio je svoje zadovoljstvo policijskom akcijom i upozorenjem Keiron Sharp iz antipiratske organizacije FACT.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti