Prijeti mu dugogodišnji zatvor: Najpoznatiji pirat sve je bliži izručenju u SAD

Žalbeni sud odbio je Dotcomovu žalbu na odluku o izručenju u SAD te Kimu Dotcomu sada ostaje još samo jedna šansa – žalba Vrhovnom sudu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.07.2018. / 13:09

Kim Dotcom (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prošlo je više od šest godina od velike policijske akcije u kojoj je na Novom Zelandu uhićen Kim Dotcom, osnivač Megauploada, vjerojatno najpopularnije piratske stranice iz tog vremena, koja je bila zaslužna za čak četiri posto globalnog internetskog prometa. Na Megauploadu pedesetak milijuna dnevnih korisnika pohranjivalo je i dijelilo glazbu, filmove, serije, igre i slično, a većinom je bila riječ o piratskom sadržaju.

Nakon uhićenja slučaj Dotcom pretvorio se u pravu sapunicu jer se pokazalo da policija prilikom uhićenja nije imala potrebne naloge, zbog čega su se čak i ispričali čovjeku kojeg su novinari tada prozvali najvećim piratom na svijetu. Od uhićenja pa do danas traje proces njegova izručenja SAD-u, gdje je optužen za prijevaru i kršenje autorskih prava te su Dotcom i suradnici filmske i glazbene kompanije navodno oštetili za oko pola milijarde dolara.

Dotcom se, naravno, protivi izručenju SAD-u jer, ako ga sud proglasi krivim, prijeti mu višegodišnja kazna zatvora, no ovog tjedna odbačena je njegova žalba na odluku o izručenju te se čini kako se bliži dan u kojem će dobiti jednosmjernu kartu za SAD.

Njegova borba ipak još nije gotova – prema BBC-ju, prvo bi odluku o izručenju trebao donijeti novozelandski ministar pravosuđa Andrew Little, a Dotcom se planira žaliti Vrhovnom sudu i zaustaviti izručenje.

To je posljednja pravna opcija koja mu je preostala, što znači ako i najviše sudsko tijelo u Novom Zelandu odbije žalbu Dotcoma i ostalih optuženika u slučaju Megaupload, više neće biti prepreka za njihovo izručenje u Ameriku.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti