Policija poziva na oprez: "Strašna lutka" izaziva strah i paniku među djecom i roditeljima

S viralnim izazovom Momo povezuju se već četiri samoubojstva djece i tinejdžera, a policija upozorava roditelje da dobro pripaze na to što rade njihovi najdraži.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.02.2019. / 10:04

Momo (Foto: YouTube)

Među roditeljima raste zabrinutost oko viralnog izazova Momo zbog kojeg su navodno četiri tinejdžera prošle godine počinila samoubojstvo. Izazov Momo ponovno je postao aktualan u posljednje vrijeme kada su se fotografije "strašne lutke" velikih očiju i groznog osmjeha počele pojavljivati na YouTubeu unutar videa s Peppom Pig i Fortniteom te na Facebooku.

Izazov Momo usmjeren je prema djeci i tinejdžerima, a počinje tako što netko pošalje poruku na društvene mreže i zatraži dodavanje određenog broja s WhatsAppa na listu kontakata. Iza tog broja krije se nepoznata osoba s avatarom lutke Momo, s kojeg se šalju izazovi od kojih se od djece traži da npr. upale plin u kući, popiju tablete, porežu se i slično, šalju im se uznemirujuće slike, poruke i prijetnje, a zadnji je izazov da dijete počini samoubojstvo.

Strah (Foto: Getty images)

Djeca često "moraju" dodati ovu osobu među kontakte na WhatsAppu jer ih na to tjeraju njihovi vršnjaci koji ih putem grupa na društvenim mrežama nagovaraju na izvršavanje takvih izazova. Na djeci je veliki pritisak jer osjećaju da moraju slijediti upute koje dobivaju putem aplikacije, ali i zbog nagovaranja svojih vršnjaka, prenijeli su na BBC-ju komentar britanske policije vezan za Momo, dok je policija iz Republike Irske savjetovala roditeljima nadzor nad aktivnostima djece na internetu.

"Uzbunu" u Velikoj Britaniji podigla je i jedna majka čiji je sedmogodišnjak pod utjecajem izazova Momo govorio drugoj djeci u školi da će ih Momo ubiti dok budu spavali te je s takvim prijetnjama rasplakao troje djece u razredu. Još jedna majka progovorila je o strahu svoga sina koji je gledao video s igrama usred kojeg se pojavila lutka i poručila mu da će ga ubiti: "Nije htio sam ostati u sobi i spavao je u mom krevetu sinoć. Pitao je može li naš njemački ovčar također spavati na mom krevetu kako bi otjerao Momo ako se ušulja u našu sobu."

Na ovaj izazov i viralni trend koji se ponovno širi među najmlađima upozorila je španjolska policija, koja je djeci i roditeljima savjetovala ignoriranje poruka koje dobiju te da ne smiju dodavati taj broj na listu kontakata u WhatsAppu.

Nije poznato tko je započeo ovaj izazov i tko je počeo sa slanjem prvih poruka, no od tada su se pojavili brojni imitatori i trolovi, a neki čak smatraju da je u nekim slučajevima riječ o hakerima koji se tako pokušavaju dokopati osobnih informacija korisnika, iako je jasno da dio njih želi samo uplašiti djecu, no to je, nažalost, rezultiralo s tragičnim posljedicama. 

NE USTRUČAVAJTE SE POTRAŽITI POMOĆ 

Ako se vi ili netko vama blizak suočava s određenim psihološkim poteškoćama ili se jednostavno nalazite na životnom raskršću u potrazi za pravom odlukom, nemojte se nikad ustručavati i pitati za pomoć i razgovor. Donosimo vam nekoliko kontakata gdje možete porazgovarati s punim povjerenjem sa stručnjacima koji će vam sigurno pomoći:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida pri KBC-u Zagreb

Nazovite na telefon 01/2376-470 kad god vam zatreba pomoć od 0 do 24 sata, liječnici su uvijek spremni porazgovarati s vama i pomoći vam.

U Centar za krizna stanja pri KBC-u Zagreb možete doći i bez najave i uputnice svakim danom između 8 i 20 sati.

Hrabri telefon

Ako ste maloljetno dijete ili roditelj koji se suočava s različitim odgojnim izazovima, možete se obratiti stručnjacima na Hrabrom telefonu.

Ako ste dijete, nazovite na besplatni broj 116-111.

Broj Hrabrog telefona za mame i tate je 0800-0800. Linija je otvorena svakim radnim danm od 9 do 20 sati.

Psihološki centar TESA

Psihološki centar TESA udruga je koja već 25 godina daje besplatnu psihološku pomoć i podršku zdravom razvoju građana.

Nazovite na broj 01/48 28 888 - radnim danom od 10 do 22h ili im se javite mailom za savjet: psiho.pomoc@tesa.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti