Policija u San Franciscu traži "dozvolu za ubijanje" za svoje robote

Trenutačno se roboti na daljinsko upravljanje koriste za deaktivaciju bombi i rukovanje opasnim materijalima, a u budućnosti bi mogli dobiti i naoružanje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.11.2022. / 11:51

Robot (Foto: Afp)

Mnogi strahuju od uporabe tzv. robota ubojica kakve neke države već testiraju, a koji bi mogli u potpunosti promijeniti način ratovanja. Takvi roboti sudjelovali bi u borbama na bojištima i sami donosili odluke o metama napada te je jasno kako bi njihove odluke mogle biti katastrofalne i postavlja se pitanje tko bi u takvim slučajevima, kada robot počini zločine, trebao preuzeti odgovornost.

BMPT Terminator Rat u Ukrajini ozbiljno prijeti pokušaju reguliranja korištenja "robota ubojica": "Ako Rusija rasporedi to oružje..."

Iako smo, nadamo se, još daleko od takvog scenarija (znanstvenici čak potpisuju peticije da se oni zabrane zakonom), policija u San Franciscu napravila je mali korak kojim želi ozakoniti da roboti koriste naoružanje, odnosno da mogu pucati iz pušaka ili bacati bombe.

Policija tako predlaže nova pravila prema kojima bi dobili slobodu korištenja vojnog oružja u određenim akcijama, ali i robota koji bi se mogli primjenjivati kao "smrtonosna sila", ako prijeti opasnost od gubitka života policijskim službenicima ili stanovnicima toga grada. Ukratko, u nekakvim sukobima s kriminalcima na prvoj crti, umjesto policajaca, mogli bi poslati naoružane robote.

Treba naglasiti kako takvi roboti nisu tip spomenutih robota ubojica jer oni, tj. njihova umjetna inteligencija ne bi trebala sama donositi odluke o metama napada, no svejedno se mnogima takav scenarij robota koji bi na gradskim ulicama trebali sudjelovati u oružanim borbama nimalo ne sviđa.

Nadzorni odbor lokalne vlasti San Francisca dao je zeleno svjetlo za taj prijedlog zakona te uskoro slijedi glasanje za njegovo donošenje i, ako prođe, policija će zaista dobiti dozvolu za korištenje robota i u akcijama u kojima se koristi oružje.

Slika nije dostupna Stručnjaci pozivaju na uzbunu! Je li dron zaista sam i bez navođenja sa zemlje napao ljude?

Policijski odjel San Francisca trenutačno posjeduje 17 robota s kojima se može udaljeno upravljati, no samo je njih 12 aktivno. Oni su namijenjeni za situacije poput deaktiviranja bombi ili rukovanja opasnim materijalima, no posljednji modeli robota Remotec imaju mogućnost povezivanja i korištenja oružja, uključujući i bacače granata i mitraljeze.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti