Policija upozorava: Dvojac je nudio brze kredite na društvenim mrežama, a ako su i vas prevarili, javite nam se!

Iz policije pozivaju da im se jave građani koji su komunicirali s prevarantima preko društvenih mreža i sumnjaju da su prevareni.

Martina Čizmić | 10.03.2021. / 14:17

Prijevara na internetu (Foto: Getty Images)

Društvene mreže prepune su oglasa i ponuda za lako dostupne gotovinske kredite za koje je ljudima navodno dovoljna osobna iskaznica. No iza takvih se oglasa i ponuda najčešće skrivaju prevaranti koji ne samo da neće isplatiti "kredit" već će građanima uzeti i ono malo novca što imaju. 

Upravo je takvu operaciju zagrebačka policija prekinula kad je uhitila dvojicu koji su osumnjičeni za lažno kreditiranje, od kojih je jedan već imao izrečenu zabranu pristupa internetu. 

Kako su priopćili iz policije, sumnja se da su osumnjičeni s unaprijed stvorenom namjerom stjecanja protupravne imovinske koristi na društvenoj mreži kreirali dva lažna profila za kreditiranje pod nazivima „Brzi krediti“ i „Croatia krediti“, koje su otvorili i administrirali koristeći četiri druga profila pod raznim nazivima.

Na profilima su oglašavali kreditiranje građana na način da potencijalni klijenti nisu trebali ispunjavati uvjete kakvi vrijede u regularnom bankarskom poslovanju, u smislu uobičajenih financijskih instrumenta osiguranja, čime su građane dovodili u zabludu, dok kredite nikada nisu namjeravali realizirati. Po javljanju oštećenih na oglase, lažno bi im prikazali činjenice i zatražili od njih različite paušalne novčane iznose pod izlikom troškova obrade kredita. Oštećeni bi potom u trgovinama kupovali različite platne bonove i osumnjičenima dostavljali kodove za unovčavanje, koje bi oni po zaprimanju koristili na dva profila internetske kladionice, kojima je 29-godišnjak iskoristivši povjerenje svojih poznanika došao u posjed, a zatim ih ustupio na korištenje 21-godišnjaku radi obavljanja novčarskih transakcija. Nakon izvršenih transakcija osumnjičeni bi ignorirali daljnje upite i komunikaciju s oštećenima ili bi ih blokirali na društvenoj mreži, objavili su iz policije.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke završili su kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom i 29-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje četiri kaznena djela iz domene "Računalna prijevara". Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja kaznena je prijava dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, dok je 21-godišnjak predan pritvorskom nadzorniku.

Ističu kako je ukupna materijalna šteta oko 6100 kuna, ali sumnja se da je stvarni iznos štete višestruko veći. 

Oni građani koji su ostvarivali komunikaciju s gore navedena dva profila te sumnjaju da su oštećeni opisanim kaznenim djelom, s punim povjerenjem mogu se obratiti u njima najbližu policijsku postaju, poručuju na kraju iz policije. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti