Policija upozorava: Ne nasjedajte i ne odgovarajte na internetske prijevare

Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti, ističu iz policije.

Martina Čizmić | 22.01.2020. / 13:09

Prijevara na internetu (Foto: Getty Images)

Iz policije ponovno upozoravaju građane na internetske prijevare koje kruže i kojima je glavni cilj izvlačenje novca od žrtava. 

Stoga su na svojim internetskim stranicama objavili upozorenje u kojem ističu kako su u posljednje vrijeme zaprimili više prijava građana koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) preko kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže iznos od 950 eura u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili.

Slika nije dostupna Nova prijevara kruži internetom: Hakeri prijete objavljivanjem privatnih videozapisa na pornografskim stranicama

E-mail (Foto: Getty Images) MUP upozorava na zabrinjavajući trend: Računalne prijevare u stalnom su porastu, a kriminalci su sve kreativniji

Hakerski napad, ilustracija Novi hakerski napad: Policija objavila važno upozorenje, evo što biste trebali učiniti – odmah

Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti, ističu iz policije.

Savjetujemo građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ako su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke, savjetuju iz policije.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti, možete pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a .

Prijevara na internetu (Foto: Getty Images) Oprezno s "nagradnim igrama" na internetu: Što vam je vrjednije - novi mobitel ili osobni podaci?

I iz CERT-a su izdali kritično upozorenje zbog velikog broja prevarantskih i ucjenjivačkih poruka koje su zaprimili. Ističu kako je već barem 5 korisnika iz Hrvatske nasjelo na te poruke i uplatilo tražen iznos.

Bilježimo povećan broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun za uplatu je u trenutku pisanja ovog upozorenja već izvršeno najmanje 5 uplata. Na stranicama usluge Bitcoin Abuse Database za navedenu Bitcoin adresu zabilježeno je već 41 prijava i isključivo se radio o prijavama vezanima uz zlonamjerne poruke pisane na hrvatskom jeziku, stoji na stranicama CERT-a.

Upravo zbog toga iz CERT-a ističu kako poruka elektroničke pošte ne sadrži nikakav zlonamjerni sadržaj, a korisnike savjetujem da ovu i sve ostale poruke ovoga tipa zanemarite te uklonite iz svojeg sandučića elektroničke pošte.

Primjer prevarantskog emaila možete pronaći na stranicama CERT-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti