Policija upozorava: Nemojte nasjesti na internetske prijevare!

Iz policije upozoravaju kako su primijetili povećan broj prijava građana u vezi sa sumnjivim porukama koje dobivaju na svoje adrese elektroničke pošte.

Martina Čizmić | 24.04.2019. / 13:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Policija je ponovno odaslala upozorenje svim građanima u vezi s potencijalnim internetskim prijevarama koje ovih dana kruže. 

Kako ističu, u posljednjih se nekoliko dana javljaju građani koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže određeni iznos u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili.

Lažni e-mail, ilustracija (Foto: Thinkstock) Gotovo svaki drugi Hrvat i dalje ne prepoznaje lažne poruke elektroničke pošte

Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti, ističu iz policije.

Također, u elektronske sandučiće građana često dolaze poruke s lažne Microsoft domene u kojima se traži da na lažnoj Microsoftovoj stranici unesu svoje korisničko ime i obnove svoju lozinku. U konkretnom slučaju radi se o pokušaju krađe osobnih podataka te počinitelji na taj način mogu preuzeti kontrolu nad elektroničkom poštom žrtve.

Savjetujemo građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ako su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke, savjetuju iz policije.

Lozinke (Foto: iStock) Savjet stručnjaka za sigurnost: Evo kakve lozinke trebate koristiti za zaštitu mailova

Lozinke (Foto: iStock) Ovo su najčešće pogreške koje ljudi rade kad biraju lozinke

Za sve one koji nisu sigurni radi li se o internetskoj prijevari odnosno kako ju prepoznati, iz policije savjetuju da sve informacije i savjete kako se zaštititi potraže na njihovim internetskim stranicama odnosno na YouTube kanalu MUP-a.

Slika nije dostupna MUP upozorava: Ovo je sedam najčešćih financijskih online prijevara

Ako se ipak dogodilo da je računalo zaraženo zlonamjernim programom koji je kriptirao datoteke, iz policije savjetuju posjet internetskoj stranici No more ransom, na kojoj se nalazi alat pod nazivom KRIPTO ŠERIF. Ovaj alat omogućuje jednostavnu provjeru kriptirane datoteke, postoji li dostupno rješenje za dekripciju te upute o načinu na koji se datoteke mogu vratiti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti