Zašto su tenkovi Leopard tako moćni? "Radi se o senzorima, radi se o umreženosti u čitav obavještajni i zapovjedni sustav"

Poljska je službeno zatražila od Njemačke dopuštenje za slanje svojih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu. Neslužbeno se spominje da bi odobrenje moglo doći već ovaj tjedan, a planove za slanje tenkova Abrams finalizira i Bijela kuća. Zašto su ti tenkovi toliko moćni, doznaje reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota.

DNEVNIK.hr | 24.01.2023. / 23:31

Galerija

Moćni njemački tenk Leopard 2 trenutačno je pri vrhu popisa želja ukrajinskog vojnog i političkog vrha. Prvi modeli proizvedeni su krajem 70-ih godina prošlog stoljeća. U međuvremenu je Leopard 2 doživio više modernizacija. Stručnjaci ga smatraju jednim od najboljih svjetskih tenkova, posebno u najnovijoj varijanti.

Vi ne možete uopće doći u situaciju s najnovijim ruskim da ga gađate. Znači, radi se o senzorima, radi se o njegovoj umreženosti u čitav obavještajni i zapovjedni sustav, objasnio je vojni analitičar Ivica Mandić u Dnevniku Nove TV.

Dosad je proizvedeno više od tri i pol tisuće primjeraka Leoparda 2. U svom arsenalu ima ga niz europskih zemalja i zato je taj tenk Ukrajini relativno lako dostupan.

Treba znati da je obuka ukrajinskih tenkovskih posada već davno počela. Nije točno da nije. Ona je već počela u Poljskoj i sad ovisi o broju tenkova koliko će biti. Otprilike ona cifra koja se spominje, 300 tenkova, to su vam otprilike tri oklopne brigade… Ja mislim da će svi tenkovi biti spremni za proljetnu ofenzivu, ističe Mandić.

No da bi Kijev dobio Leoparde iz bilo koje zemlje, potrebno je prethodno njemačko odobrenje. Berlin tu odluku uvjetuje američkim slanjem tenkova Abrams. Iako je i Abrams odličan tenk, Ukrajini bi mogao predstavljati logistički problem. Za razliku od Leoparda, koji koristi dizelsko gorivo, Abrams rabi gorivo za zrakoplove. No vjerojatno kako bi umirila Berlin, Bijela kuća finalizira planove za slanje svojih tenkova u Ukrajinu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti