Nevjerojatni propust: Morat će se baciti čak 60 milijuna doza cjepiva Johnson&Johnson

Ovo nije prva pogreška zbog kojeg je cjepivo Johnson&Johnson moralo biti uništeno i prije nego što je došlo do pacijenata.

Hina | 12.06.2021. / 11:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nekoliko pošiljaka cjepiva Johnson&Johnson za COVID-19 koje se proizvodi u tvornici u Baltimoreu i kojega se proizvodnja prije nekoliko tjedana morala zaustaviti, morat će se baciti, priopćile su u petak američke zdravstvene vlasti. 

New York Times piše da je tom odlukom obuhvaćeno oko 60 milijuna doza.

U ožujku se nakon kontrolnog ispitivanja otkrilo da je 15 milijuna doza cjepiva J&J upropašteno u toj tvornici koju vodi partnerska tvrtka Emergent BioSolutions.

Uz cjepivo Johnson&Johnson u njoj se tada proizvodilo i AstraZenecino, pa su sastojci za potonje pogrješkom dodani prvom cjepivu, što je prouzročilo kontaminaciju tih 15 milijuna doza i učinilo ih neupotrebljivima. One nisu izašle iz tvornice i nisu distribuirane, tvrdile su tada vlasti.

Slika nije dostupna Johnson & Johnson greškom upropastio 15 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa, dovoljno da se čitava Hrvatska procijepi gotovo četiri puta

Američka agencija za lijekove (FDA) poslala je tada na teren stručnjake kako bi obavili nadzor lokacije i preostalog dijela proizvedenih doza.

Proizvodnja AstraZenecina cjepiva trajno je povučena iz te tvornice a proizvodnja Johnson&Johnsonova je privremeno prekinuta dok se čeka odluka zdravstvenih vlasti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti