Popularna društvena mreža na udaru tužbi: Dovode korisnike u zabludu i riskiraju njihovu privatnost

Korisnici i njihova privatnost "lak su plijen" jer ih se "vara i dovodi u zabludu o rizicima za njihove podatke", stoji u tužbi.

Martina Čizmić | 08.12.2022. / 14:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Popularna društvena mreža, TikTok, našla se na udaru državnog tužitelja savezne države Indiane, Todda Rokita. On je podnio tužbu protiv popularne mreže i aplikacije, navodeći kako njen vlasnik, ByteDance, krši zakon o zaštiti potrošača.

U službenim sudskim dokumentima, navodi se kako su podignute dvije tužbe. U prvoj se navodi kako aplikacija mlade korisnike izlaže, za njih, neprikladnom sadržaju. U drugoj pak, kako TikTok ne otkriva da su osjetljivi podaci njihovih korisnika dostupni kineskoj vladi.

TikTok je vuk u janjećoj koži, navodi se u tužbi i spominje kako bi se takvo ponašanje moglo nazvati "predatorskim". Dodaje se kako su korisnici i njihova privatnost "lak plijen" jer TikTok "vara i dovodi u zabludu korisnike o rizicima za njihove podatke".

Slika nije dostupna Znate li koliko vas aplikacije koje koristite špijuniraju? Evo kako jednostavno provjeriti

U tužbi se navodi i kako algoritam koji aplikacija korisiti promiče različite neprimjerene sadržaje (alkohol, duhan, drogu, seksualni sadržaj, golotinju i intenzivnu vulgarnost", ali i da obmanjuje mlade korisnike navođenjem da je aplikacija dopuštena za starije od 12 godina.

Tužitelj od suda traži da zabrani TikToku takvu praksu te odredi odštetu zbog "nepoštene i zavodljive prakse".

U tužbi se navodi kako ByteDance u Kini ima aplikaciju Douyin, koja je veoma slična TikToku, a koja je sigurnija za korištenje među tinejdžerima jer im nameće ograničenje korištenja od 40 minuta dnevno, ne sadržava i ne promovira nepoćudan sadržaj, dok korisnici mlađi od 18 godina ne mogu pratiti prijenose uživo u toj aplikaciji.

Slika nije dostupna Američki regulator pozvao Google i Apple da uklone TikTok iz svojih trgovina aplikacijama: To je pitanje nacionalne sigurnosti

Ukratko, TikTok prikazuje sadržaj mladim tinejdžerima u SAD-u koji istovremeno smatra neprimjerenim za prikazivanje njihovim vršnjacima u Kini, navodi se u tužbi.

Zanimljivo, tužba je podignuta nakon što je nekoliko američkih saveznih država napravilo nacrt zakona kojim bi se zabranio TikTok. Savezne države Teksas, Južna Dakota i Južna Karolina već su ranije zabranili korištenje TikToka na službenim uređajima koje koriste savezni zaposlenici.

Podsjetimo, svoju je zabrinutost oko TikToka, prošlog mjeseca iznio i direktor FBI-a, Chris Wray. On je tijekom svjedočenja pred Odborom za domovinsku sigurnost u Kongresu upozorio na kineski zakon koji zahtjeva da kineske tvrtke omoguće pristup podacima o svojim korisnicima vladinim tijelima.

Slika nije dostupna FBI upozorava: Kina bi mogla iskoristiti TikTok za "operacije utjecaja"

TikTok bi se mogao naći i u problemima na drugom kraju svijeta. Naime, u Velikoj Britaniji provodi se istraga zbog TikTokove obrade podataka korisnika mlađih od 13 godina bez pristanka njihovog zakonskog skrbnika. Ako britanski povjerenik za informacije zaključi da je TikTok odnosno ByteDance prekršio zakon, to bi kinesku tvrtku moglo stajati čak 27 milijuna funti.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti