Američki regulator pozvao Google i Apple da uklone TikTok iz svojih trgovina aplikacijama: To je pitanje nacionalne sigurnosti

TikTok nije sigurnosna prijetnja, naglasio je Beckerman dodavši kako su u američkoj podružnici spremni transparentno pokazati kako rade.

Martina Čizmić | 05.07.2022. / 09:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Čini se kako TikTok nikako ne može pronaći zajednički jezik s američkim vlastima. Nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump naložio TikToku (odnosno njegovu kineskom vlasniku ByteDanceu) da američku podružnicu proda američkoj tvrtki, a onda i zaprijetio zabranom korištenja te aplikacije u SAD-u, činilo se kao da se situacija smirila. U međuvremenu je TikTok objavio kako su podatke američkih korisnika prenijeli na Oracleove servere te da će druge kopije tih podataka obrisati. No, novi udarac došao je od američkog regulatora.

Naime, član Federalne komisije za komunikacije (FCC) izjavio je kako su videozapisi na TikToku zabavni, ali da su oni zapravo "vuk u ovčjoj koži" te da bi aplikaciju trebalo u potpunosti ukloniti iz trgovina aplikacija zbog, kako je istaknuo, "sigurnosnih pitanja".

Slika nije dostupna Biden povukao Trumpove uredbe o zabrani TikToka i WeChata

U pismu koje je uputio šefovima Applea i Googlea povjerenik Brendan Carr opisao je ByteDance kao tvrtku koja "račune polaže kineskoj vladi" i koja se "mora prilagoditi kineskim zahtjevima za nadzorom". Na TikTokove objave kako su sad podaci američkih korisnika na američkim serverima Carr je dodao kako čak i ako sto posto američkog korisničkog prometa prolazi kroz američke servere, to ne znači da im se ne može pristupiti iz Kine.

To nije samo pitanje nacionalne sigurnosti, već prema mojem mišljenju, izgleda kao kršenje pravila korištenja trgovinom aplikacijama, istaknuo je Carr.

Na ove se optužbe u jednom od rijetkih intervjua osvrnuo se šef javnih politika u TikToku, Michael Beckerman. U razgovoru za CNN rekao je kako su optužbe da TikTok prikuplja podatke iz internetskih preglednika "lažne".

Kad aplikacija skenira vaše lice zbog korištenja filtera, ne koristi te podatke za identifikaciju pojedinaca, istaknuo je Beckerman.

Dodao je i kako nikad nisu dijelili svoje podatke s kineskom vladom te da to nikad neće ni napraviti.

Slika nije dostupna Rok ponovno pomaknut: Hoće li uopće doći do prodaje TikToka u SAD-u?

TikTok nije sigurnosna prijetnja, naglasio je Beckerman dodavši kako su u američkoj podružnici spremni transparentno pokazati kako rade.

Iako FCC ne može utjecati na to koje su aplikacije dostupne u trgovinama aplikacija u SAD-u, kao što ne može ni ograničiti korisnicima da neku aplikaciju preuzimaju s drugih stranica, činjenica da su u javnosti počeli raspravljati o toj temi mogla bi potaknuti neke druge regulatore (koji imaju veće ovlasti) da se pozabave TikTokom. 

A to bi moglo razljutiti milijune američkih korisnika i brendova koji dobro zarađuju objavljujući videa na toj platformi. 

Izvor: CNN

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti