FBI upozorava: Kina bi mogla iskoristiti TikTok za "operacije utjecaja"

Direktor FBI-a Chris Wray još je jednom podsjetio da TikTok kontrolira kineska vlada.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.12.2022. / 13:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

TikTok je u samo nekoliko godina ugrozio lidere na tržištu društvenih mreža poput Facebooka i Instagrama. Iako je broj korisnika Zuckerbergovih mreža i dalje veći, popularnost TikToka, pogotovo među mlađim korisnicima, sve je veća.

Elon Musk Nakon preuzimanja Twittera, sljedeći Muskov plan mogao bi biti napad na TikTok

No to nije problem samo za Marka Zuckerberga već i za cijeli Zapad. Tako barem smatra direktor FBI-a Chris Wray, koji je još jednom podsjetio da TikTok kontrolira kineska vlada koja "ne podržava naše vrijednosti".

Direktor FBI-a kao glavni problem naglašava činjenicu da kineska vlada upravlja algoritmom za preporuke na toj društvenoj mreži, što znači da mogu manipulirati sadržajem i iskoristiti ga za "operacije utjecaja", kako ih je nazvao. Također, kineska vlada ima i mogućnost prikupljanja korisničkih podataka te je cjelokupnu situaciju nazvao zabrinjavajućom.

Njegovo razmišljanje nije novo te na isti problem različiti američki dužnosnici upozoravaju godinama. Dovoljno je samo sjetiti se kako je Trump namjeravao zabraniti TikTok u SAD-u još dok je obnašao dužnost predsjednika.

TikTok se u više navrata pokušavao distancirati od kineske kompanije (ByteDance) čiji je dio, no među zapadnim zemljama uvijek postoji sumnja kako bi ta mreža mogla predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti, kažu na stranici Axios. Inače, TikTok je počeo širiti svoj utjecaj u SAD-u prije 5 godina, nakon što je ByteDance preuzeo popularnu aplikaciju Musical.ly i povezao je s TikTokom.

Slika nije dostupna Testirali društvene mreže i otkrili da se dezinformacije na jednoj od njih najlakše šire

Iz TikToka kažu, a to je nedavno pred posebnim senatskim odborom u SAD-u potvrdila i izvršna direktorica Vanessa Pappas, da kineski dužnosnici nemaju pristup korisničkim podacima i da TikTok podatke o američkim korisnicima ne pohranjuje u Kini.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti