Jesu li se hakeri zaista dokopali brojnih podataka korisnika TikToka?

Iako su se na nekim hakerskim forumima pojavile informacije kako su se hakeri dokopali velikog broja podataka, uključujući i izvorni kod TikToka, iz te kompanije kažu da nema razloga za brigu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.09.2022. / 09:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Imaju li korisnici TikToka razloga za zabrinutost? Naime, na hakerskim forumima pojavile su se informacije kako su kibernetički kriminalci dokopali brojnih podataka ove društvene mreže. Podaci su se navodno nalazili na neosiguranom serveru, a pored više od 2 milijarde zapisa i 780 GB korisničkih podataka i statistika, obuhvaćaju i izvorni kod TikToka.

Slika nije dostupna TikTok testira nove opcije: Evo što možemo očekivati od ove društvene mreže

Ove informacije objavljene su nekoliko dana nakon što su iz Microsofta objavili kako su pronašli opasan propust u aplikaciji za Android ove populrane društvene mreže, s kojim je ugrožena sigurnost milijuna korisnika. Treba naglasiti kako je riječ o problemu koji su prijavili kineskoj kompaniji još početkom godine, nakon čega je taj propust popravljen.

Na informacije kako su se hakeri dokopali spomenutih podataka, reagirali su i iz TikToka. Iz kompanije kažu kako su proveli istragu vezanu uz navode hakera te nisu pronađeni nikakvi dokazi koji bi upućivali na sigurnosni propust. Također, naglašavaju kako je navodni izvorni kod koji je objavljen na hakerskim forumima u potpunosti nepovezan s izvornim kodom TikToka. U komentaru za The Verge, glasnogovornica TikToka Maureen Shanahan rekla je kako korisnici zbog ovih informacija ne bi trebali poduzeti neke proaktivne mjere te kako kompanija ostaje posvećena sigurnosti svoje globalne zajednice.

Slika nije dostupna TikTok uhvaćen s prstima u pekmezu: "To je bio aktivan izbor tvrtke. Ovo se ne događa greškom ili nasumično"

Te je informacije potvrdio i stručnjak za sigurnost Troy Hunt. On je proučio dio podataka koje su hakeri objavili te smatra kako je riječ o podacima koje su ionako javno dostupni i mogli su se prikupiti i bez hakiranja i iskorištavanja sigurnosnih propusta. Također, za te podatke kaže kako su prilično neuvjerljivi.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti