Nakon preuzimanja Twittera, sljedeći Muskov plan mogao bi biti napad na TikTok

Unutar Twittera razgovara se o “oživljavanju” videoservisa Vine koji je predstavljen prije desetak godina, no kojeg je Twitter ugasio 2016.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.11.2022. / 09:25

Elon Musk (Foto: Afp)

TikTok je u kratko vrijeme postao jedna od najpopularnijih društvenih mreža i videoservisa s velikim utjecajem u virtualnom i stvarnom svijetu. No još puno prije TikToka postojao je jedan drugi videoservis koji je bio iznimno popularan, a putem kojeg su korisnici mogli snimati i s prijateljima dijeliti kratke videozapise. Riječ je o Vineu kojeg je kratko nakon njegova pokretanja 2012. godine kupio Twitter.

Elon Musk na Twitteru Musk uvodi radikalne promjene na Twitter koje se neće svidjeti korisnicima

No ova se akvizicija nije baš pokazala uspješnom. Problemi su počeli nakon što su neki od najpopularnijih kreatora počeli napuštati taj servis, ponajviše zbog nemogućnosti monetizacije i oglašavanja na njemu. Iako su očekivanja bila velika, Vine ih na kraju nije ispunio pa je Twitter ovu platformu ugasio 2016. godine. Jedan od suosnivača i prijašnji CEO kompanije Jack Dorsey naknadno je rekao kako žali zbog odluke o gašenju Vinea, pogotovo što su s vremenom videozapisi postali iznimno popularni na društvenim mrežama.

Ipak, čini se kako bi Vine ponovno mogao oživjeti i to zahvaljujući, naravno, Elonu Musku. Novi šef Twittera koji je prvi dan odmah otpustio neke od dotadašnjih direktora te bi mogao uvesti mjesečnu pretplatu od čak 20 dolara za Twitter Blue, razmišlja o vraćanju ugašenog servisa.

On je putem Twittera svojim pratiteljima postavio pitanje žele li da vrati Vine, a u kratko vrijeme na njegovu je anketu odgovorilo oko 2 milijuna korisnika te mreže i skoro 70 posto njih dalo je potvrdan odgovor. Tijekom komunikacije s pratiteljima putem Twittera, Musk je upitao svoje pratitelje kako bi mogli napraviti Vine da bude bolji od TikToka, čime je jasno dao do znanja u kojem smjeru razmišlja.

Google Google je potrošio oko 100 milijuna dolara kako bi bolje konkurirao TikToku

Trenutačno nisu objavljeni nikakvi službeni planovi oko povratka Vinea, no neki su mediji prenijeli informaciju kako je Musk već predstavio tu ideju unutar kompanije te da želi da novi Vine postane dostupan već do kraja godine.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti