Popularna Googleova aplikacija mogla bi uskoro prevoditi i grozan rukopis liječnika s recepata

Poznato je da liječnički rukopis ne spada u one najčitljivije, no Google, čini se, radi na rješenju dešifriranja tog problema.

Branimir Vorša | 19.12.2022. / 14:40

Ružan rukopis, ilustracija
Ružan rukopis, ilustracija (Foto: Getty Images)

Google razvija model umjetne inteligencije (AI) koji može dešifrirati teško čitljiv rukopis, a bit će usmjeren primarno na bilješke i recepte koje su napisali liječnici.

Tehnološki div objavio je tijekom svoje godišnje konferencije u Indiji početkom tjedna da radi s farmaceutima na stvaranju alata u aplikaciji Google Lens koji može dekodirati neuredno napisane medicinske bilješke, prenosi portal TechCrunch.

E-mail (Foto: Getty Images) Slanje mailova preko Gmaila u 2023. postat će još sigurnije i privatnije

Google je prikazao značajku tijekom navedenog događaja, pokazujući svoju sposobnost specifičnog otkrivanja lijekova u rukom pisanom receptu.

Zasad nema detalja o tome kada se očekuje pokretanje nove značajke dešifriranja rukom pisanog teksta, već samo informacija da treba obaviti još puno posla prije nego što ovaj sustav bude spreman za korisnike.

Google Lens višenamjenski je alat za prepoznavanje objekata koji pokreće umjetna inteligencija i koji se može koristiti za otkrivanje pojedinih proizvoda, biljaka ili životinjskih vrsta te za prevođenje jezika.

Surfanje internetom, ilustracija (Foto: Getty Images) Google predstavio dvije nove opcije za Chrome koje će oduševiti korisnike

Aplikacija Google Lens već se može koristiti za digitalno prepisivanje rukom pisanih bilješki, iako je u nekim testovima njezina učinkovitost ovisila upravo o čitljivosti rukopisa. Liječnici su inače poznati po tome što imaju grozan rukopis.

Izvor: Tech Crunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti