Porsche AG investira u Rimac Automobile i Greyp Bikes

Tvrtka Rimac Automobili ovim partnerstvom želi postati vodeći dobavljač tehnoloških rješenja za tržište za električnih automobila visokih performansi te proizvođač najuzbudljivijih sportskih električnih automobila.

Martina Čizmić | 20.06.2018. / 09:12

Oliver Blume, CEO Porschea, i Mate Rimac, osnivač i CEO Rimac Automobila (Foto: Rimac Automobili) (Foto: Rimac Automobili)

Porsche je nakon tri godine pregovora kupio manjinski udio od 10 posto u  Rimac Automobilima i u njihovoj sestrinskoj tvrtki Greyp Bikes, objavili su iz Rimac Automobila.

Kako ističu, cilj je ovog partnerstva suradnja na području razvoja električnih vozila te pružanje podrške Rimac Automobilima i Greyp Bikes prema ostvarivanju cilja: postati vodeći dobavljač tehnoloških rješenja za tržište za električnih automobila visokih performansi te proizvođač najuzbudljivijih sportskih električnih automobila.

U manje od jednog desetljeća sakupili smo značajno znanje u području razvoja automobilskih pogona visokih performansi te baterijskih tehnologija, inovativnih infotainmenta i telemetrijskih sustava, kao i drugih ključnih automobilskih sustava. Naši automobili predstavljaju vrhunac tehnologije i iznova određuju samu definiciju super-sportskog automobila, istaknuo je prilikom objave partnerstva Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila te dodao: Ipak, stvaranje ozbiljnog dobavljača u automobilskoj industriji i proizvođača sportskih automobila izazov je za cijeli život, pa imamo još dug put pred sobom. Ulazak u razvojnu suradnju s Porsche AG važan je korak za naš strateški plan kako bismo postali značajan dobavljač velikim proizvođačima automobila. Drago nam je što smo uspjeli pridobiti veliko povjerenje naših investitora, partnera i klijenata te se radujemo što ćemo moći i dalje raditi na uzbudljivim projektima za razne klijente iz cijele automobilske industrije.

Jedna od prvih investicija Porschea

Rimac se o ovom ulaganju oglasio i na svom profilu na Facebooku. Istaknuo je kako su "radili izuzetno naporno" kako bi ostvarili ovo partnerstvo.

Ovo je bio zajednički trud s Porscheovim timom koji nas je oduševio svojim timskim duhom, stavom, pragmatizmom i osobnošću. Ovo nije samo financijska investicija bilo kojeg investitora, zapisao je Rimac.

Istaknuo je kako je Porsche jedna od najnaprednijih automobilskih kompanija na svijetu koja obično ne ulaže u druge kompanije već sama razvija tehnologiju.

Ovo je jedna od prvih Porscheovih investicija ikad i jedna od prvih u području električnih vozila, dodao je Rimac te otkrio kako se na ovoj investiciji radilo gotovo tri godine.

Uzbuđeni smo što ćemo raditi još bliže s Porscheovim timom kako bismo zajedno pomogli stvoriti uzbudljive buduće tehnologije i automobile, napisao je na kraju Rimac.

Rimac je Porsche impresionirao znanjem

Razvojem potpuno električnih super-sportskih automobila Concept_One i C_Two te brojnih drugih ključnih sustava koristeći najsuvremeniju tehnologiju za razne druge proizvođače u automobilskoj industriji, Rimac je svojim impresivnim znanjem potvrdio svoju poziciju u svijetu elektromobilnosti, tvrdi Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora i član Izvršnog odbora za financije i IT u Porscheu. Smatramo kako su ideje i pristup Rimac Automobila izuzetno obećavajući, zbog čega se nadamo da će ovo partnerstvo u razvoju biti odličan uvod za našu blisku suradnju, dodaje Meschke.

Rimac je rastuća tehnološka tvrtka koja pruža inovativna rješenja za električna vozila mnogim proizvođačima automobila, uz vlastiti razvoj i proizvodnju električnih vozila visokih performansi. Vizija Mate Rimca započela je kao projekt u garaži 2009. godine koji je izrastao u tvrtku sa više od 400 zaposlenika u okolici Zagreba. Istovremeno se razvijala i tvrtka Greyp Bikes, sestrinska tvrtka Rimac Automobila, koja nudi napredne električne bicikle. Obje tvrtke rastu velikom brzinom kako bi ostvarile svoje ciljeve.

Ulaganje tvrtke Posche AG, uz ulaganje tvrtke Camel Group u rujnu 2017., zaključuje drugu rundu investicija, za tvrtke Rimac Automobili i Greyp Bikes. Novo partnerstvo će dati dodatni vjetar u leđa budućim poslovnim pothvatima tvrtki Rimac i Greyp, kao i potporu za njihovo širenje na globalnoj razini. S lipnjem 2018. godine, osnivač i izvršni direktor Mate Rimac i dalje ostaje većinski vlasnik navedenih tvrtki.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti