Portal na kojem mladi mogu prijaviti nasilje u virtualnom svijetu

U vremenu u kojem učenici provode više od sedam sati ispred različitih ekrana, nasilje u virtualnom svijetu je prisutnije nego ikad. Čak 90% učenika je svjedočilo ili bilo izloženo nasilju na internetu. Na novom portalu - UHO, mogu prijaviti nasilje i savjet zatražiti od najdražih youtubera.

Josipa Ćirić | 11.12.2019. / 22:04

"Slala sam bivšem golu sliku i sad žalim. Nakon tri mjeseca me zove i prijeti, ja plačem kod kuće jer se bojim". "Taj profil mi se javio i govorio mi da sam debela, da kakav je osjećaj kupati se u fritezi, da sam krava pred klanje...", ovo je samo dio ispovijesti mladih s prve digitalne platforme za borbu protiv nasilja na internetu gdje savjet mogu zatražiti od svojih najdražih youtubera koji surađuju sa psiholozima i medijskim stručnjacima.

Nasilje u virtualnom svijetu se ne događa na ulici i nije šaka u oko. Ali zato ništa manje ne boli, iako se događa online.

"Mislim da je zlostavljanje preko interneta jako rašireno jer se većina boji reći svoje mišljenje u lice", misli Marija iz 8. razreda.

"Da te neko tjera da mu šalješ slike, a ti to ne želiš ili da te vrijeđa", objasnio je Vito što on misli o virtualnom nasilju. "Ja o svom privatnom životu ne stavljam previše online", govori Ivor.

Ovi učenici dobro znaju što je cyberbullying jer gotovo da i nema učenika koji ga nije doživio ili mu svjedočio.

"Ako prolaze nekakvo nasilje u školi, dođu doma i znaju da su na sigurnom. A sa društvenim mrežama, više ni doma nisu sigurni i to maltretiranje se nastavlja kroz Instagram, Facebook, Messenger", objašnjava Maša Zibar, youtuberica i influencerica,

U Hrabrom telefonu, jednom od organizatora projekta, objašnjavaju zašto im se mladi povjeravaju.

"Vide da to nije neka starija osoba i onda su ohrabreni da ispričaju što im se dogodilo jer nemaju osjećaj da će im sad netko popovati i svisoka pričati nego će razumijeti kako im je", kaže Hana Hrpka iz Hrabrog telefona.

U mjesec i pol, stiglo je više od 500 prijava nasilja. Priznaju, brojka ih je iznenadila. S obzirom na to da se tek svako 10. dijete povjeri bližnjima.

"Zadatak svih nas je da pronađeno način da im se približimo i da nam se otvore. Svaki roditelj može pomoći samim time što potakne komunikaciju u obitelji, da počne postavljati pitanja, što pokaže interes", objašnjava Igor Kanižaj iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Svako treće dijete na internetu komunicira s nepoznatom osobom. Svako peto otišlo bi na susret s nepoznatom osobom. Svaki šesti tinejdžer prima prijetnje - od premlaćivanja, oblijepljivanja škole njihovim golim slikama do prijetnji smrću. Iako se nasilje događa u virtualnom svijetu, itekako je - stvarno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti