Posada i putnici Airbusa svjedočili testiranju nuklearnog projektila Trident iznad Meksika

Posada i putnici zrakoplova na letu između Guadalajare i Tijuane u Meksiku svjedočili su testnom lansiranju nuklearne balističke rakete tipa Trident iznad Tihog oceana. Naravno, u tom trenutku nitko od njih nije imao pojma o čemu je riječ, no let nuklearnog balističkog projektila zabilježen je i na videu.

Branimir Vorša | 07.10.2019. / 13:06

Lansiranje rakete iz podmornice, ilustracija (Foto: Getty Images)

Prva reakcija članova posade meksičkog putničkog zrakoplova na prizor rakete koja iza sebe ostavlja neobičan trag bila je - "Ideš!". Inače miran i nezanimljiv let od Guadalajare do Tijuane putnicima i posadi Airbusa zanimljivim je učinio upravo prizor testiranja nuklearnog balističkog projektila.

Videosnimku iz kokpita airbusa možete pogledati OVDJE, a snimljena je početkom listopada, odnosno između 4. i 6. listopada, kad je američka mornarica testirala raketni sustava Trident.

Peregrine Nova ubojita raketa zrak-zrak omogućit će američkim zrakoplovima dominaciju nebom!

Nuklearna raketa u orbiti (Ilustracija: Getty) Amerikanci 2020. godine žele staviti nuklearnu raketu u Zemljinu orbitu

Na njoj se jasno vidi kako raketa prolazi kroz dvije faze leta, nakon što je lansirana s USS Nebraske, američke podmornice klase Ohio. Raketa je proparala noćno nebo iz smjera istoka prema zapadu i prema Tihom oceanu.

Stručnjaci za obranu primijetili su da je putanja rakete Trident bila neuobičajeno niska i ravna, što sugerira testiranje rakete u nošenju W76-2 bojne glave, koja ima dramatično manju udarnu moć i težinu od standardne W76-1 bojne glave.

Lakša i slabija bojna glava omogućuje pliću putanju, ali i manji domet, a prednost je brže vrijeme napada i veća mogućnost preživljavanja u susretu s proturaketnom obranom.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti