Pošaljite "Pozdrav iz Zagreba" sa svog pametnog telefona

Aplikacija "Pozdrav iz Zagreba" korisnika vodi u povijesnu šetnju na deset najatraktivnijih gradskih lokacija i otkriva njihovu prošlost.

Martina Čizmić | 18.12.2017. / 11:34

Aplikacija

U trenutku kad Zagrebom hodaju tisuće turista i dive se Adventu u Zagrebu koji je po treći put proglašen najboljim u Europi, iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu stiže aplikacija koja bi svima, kako turistima tako i domaćima, mogla još više uljepšati doživljaj glavnog grada.

Aplikacija "Pozdrav iz Zagreba" korisnika vodi u povijesnu šetnju na deset najatraktivnijih gradskih lokacija i otkriva njihovu prošlost. Šetnju može obilježiti slanjem personalizirane digitalne razglednice te otkriti više o duhu Zagreba kroz ostale funkcionalnosti koje aplikacija nudi.

Nakon što korisnik preuzme aplikaciju može odabrati staru ili novu kartu grada i prošetati Zagrebom istražujući deset najljepših lokacija. Pritom može poslati ili podijeliti čak 50 razglednica s obitelji ili prijateljima. Aplikaciju smo napravili tako da je zanimljiva i onima koji nisu u Zagrebu, jer mogu pogledati kako se grad mijenjao u jedinstvenom spoju slika Nekad&Sad kao i u galeriji sa 150 starih razglednica Zagreba s kraja 19. i početka 20. stoljeća, objašnjava jedna od autorica aplikacije Dragana Koljenik.

Ovo je prva mobilna aplikacija nastala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kao rezultat dugogodišnjeg rada Knjižnice u digitalizaciji, uspostavi digitalne knjižnice i izradi virtualnih izložbi. Autorice aplikacije su dr. sc. Sofija Klarin Zadravec i Dragana Koljenik iz Hrvatskog zavoda za knjižničarstvo NSK, za tehničku izvedbu zaslužna je tvrtka Plava tvornica, a aplikacija je izrađena uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba.

Projektom Pozdrav iz Zagreba željeli smo izraditi inovativni digitalni proizvod koji povezuje turizam i kulturnu baštinu te promovira ljepote našega glavnog grada zabilježene na razglednicama iz fonda Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, kaže dr. sc. Sofija Klarin Zadravec.

Aplikacija je dostupna na Android uređajima, a može se preuzeti na Google playu i mikrostranici Pozdrav iz Zagreba. Dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku i besplatna za korisnike.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti