Posao kao i svaki drugi: Iznenadit ćete se s radnim uvjetima koje imaju kibernetički kriminalci i hakeri

Bore se za klijente i za najbolje zaposlenike, njihovi "radnici", tj. hakeri imaju radno vrijeme kao i u drugim kompanijama, slobodne vikende, imaju pravo na godišnji odmor itd.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.08.2019. / 07:53

Hakeri (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Iako o hakerima često vlada mišljenje kako je riječ o tinejdžerima koji iz samoće i tišine svoje sobe ili u suradnji s drugim osamljenih hakerima napadaju i ruše stranice te kradu podatke, odnosno kako su to zatvorene grupe kibernetičkih stručnjaka koji su se okrenuli tamnoj strani te za njih vrijede neka posebna pravila "poslovanja", nedavno istraživanje IBM-a i Google pokazalo je neke iznenađujuće činjenice vezane uz ustroj hakerskih organizacija. Takve skupine kibernetičkih kriminalaca i underground ekonomija često kopira legalnu ekonomiju i velike kompanije po načinu na koji su ustrojene i na koji rade.

Direktor i projektni menadžeri

Iako se, naravno, grupe kibernetičkih kriminalaca razlikuju, često prevladava slična struktura – postoji šef, odnosno osoba poput izvršnog direktora koja upravlja organizacijom, postavlja dugoročne ciljeve i brine se da se takvi ciljevi ostvare. On traži, zapošljava i imenuje projektne menadžere te je svaka osoba zadužena za svoj dio operacije – npr. jedan projektni menadžer može biti zadužen za razvoj malwarea s kojim će se napasti određena kompanija, dok će drugi voditi projekt slanja spamova putem kojih bi netko od neodgovornih zaposlenika trebao kliknuti na link i preuzeti taj malware na računalo. Nakon toga slijedi menadžer za krađu podataka koji će ukrasti podatke sa servera firme i onda ih iskoristiti za daljnje napade ili prodati na crnom tržištu.

Ransomware (Foto: Getty Images) Ovo su najtraženiji alati u hakerskom podzemlju

Glasan zvučnik Hakeri mogu zvučnike pretvoriti u "akustično oružje"

Kibernetički kriminalci često koriste usluge kooperanata, na sličan način na koji kompanije koriste usluge vanjskih suradnika za određeni dio poslova za koje nisu specijalizirani. Unajmljuju njihove usluge za određene projekte i plaćaju ih po obavljenom poslu.

Sve nabrojano nisu jedine poveznice koje skupine kibernetičkih kriminalaca imaju s pravim i legalnim kompanijama – naime, i među njima postoji borba za klijente i poslove, kao i za najbolje zaposlenike i menadžere. Također, zaposlenici često imaju i radno vrijeme pa su od npr. 9 do 17 "na poslu", a nakon toga se mogu posvetiti privatnom životu i obavezama – često su im i vikendi slobodni te imaju pravo na godišnji odmor. Zaista, sve kao i u većini kompanija, samo s krive strane zakona.

U svoj toj organizaciji, grupe kibenetičkih kriminalaca mogu postati prevelike i preorganizirane, a njihove aktivnosti postaju prilično predvidljive jer je riječ o nekoj vrsti birokratske organizacije pa ih je lakše identificirati i zaustaviti.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti