Ovo su najtraženiji alati u hakerskom podzemlju

Praćenje i istraživanje hakerskih foruma pokazalo je koje su najpopularnije vrste malwarea koje hakeri koriste pri napadima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.07.2019. / 16:44

Ransomware (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Prije dvije godine ransomware WannaCry zarazio je brojna računala kompanija i privatnih korisnika diljem svijeta i izazvao potpuni kaos, a s ovakvim oblikom online prijetnji u posljednje vrijeme bore se neki američki gradovi kojima su hakeri zaključali računala i traže otkupninu u bitcoinima. U nekim slučajevima gradovima i kompanijama ne preostaje ništa drugo nego platiti otkupninu jer ne postoji drugi način na koji bi mogli otključati računala i pristupiti podacima.

Malware (Foto: Thinkstock) Opasnost za pametne telefone: Zbog mobilnog bankarstva na udaru virusa i hakera

Da je ransomware iznimno popularan među hakerima, potvrđuju i informacije koje je objavila kompanija Recorded Future, koja je proučavala gotovo četiri milijuna objava o malwareu na forumima objavljenim u hakerskom podzemlju dark i "običnog" weba tijekom godine dana u razdoblju do kraja ovog svibnja. Među pojmovima vezanima za hakerske alate, na forumima se najviše spominje i najtraženiji je upravo ransomware

Instaliranje malwarea koji zaključava računala i sve podatke na njemu najčešće počinje tako što netko na računalu otvori privitak s malwareom ili klikne na link koji odvede na stranicu s koje se instalira ransomware. Nakon toga korisnici dobiju poruku o zaključanom računalu te se od njih traži otkupnina za njegovo otključavanje, no ni to nije garancija ponovnom pristupu podacima jer se u nekim slučajevima pokazalo da su nakon plaćanja otkupnine podaci ostali zaključani.

Persistence of Chaos Najopasniji laptop na svijetu prodan za skoro 9 milijuna kuna

Osim ransomwarea, na hakerskim forumima iznimno je tražen i softver koji otežava otkrivanje malwarea na računalima, kao i tzv. trojanci, odnosno maliciozni softver koji je dizajniran kao legitiman softver, no njegovim instaliranjem hakeri mogu prisluškivati korisnike, preuzeti kontrolu nad računalima itd.

Izvor: Fox News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti