Prije dvije godine ransomware WannaCry zarazio je brojna računala kompanija i privatnih korisnika diljem svijeta i izazvao potpuni kaos, a s ovakvim oblikom online prijetnji u posljednje vrijeme bore se neki američki gradovi kojima su hakeri zaključali računala i traže otkupninu u bitcoinima. U nekim slučajevima gradovima i kompanijama ne preostaje ništa drugo nego platiti otkupninu jer ne postoji drugi način na koji bi mogli otključati računala i pristupiti podacima.

Da je ransomware iznimno popularan među hakerima, potvrđuju i informacije koje je objavila kompanija Recorded Future, koja je proučavala gotovo četiri milijuna objava o malwareu na forumima objavljenim u hakerskom podzemlju dark i "običnog" weba tijekom godine dana u razdoblju do kraja ovog svibnja. Među pojmovima vezanima za hakerske alate, na forumima se najviše spominje i najtraženiji je upravo ransomware

Instaliranje malwarea koji zaključava računala i sve podatke na njemu najčešće počinje tako što netko na računalu otvori privitak s malwareom ili klikne na link koji odvede na stranicu s koje se instalira ransomware. Nakon toga korisnici dobiju poruku o zaključanom računalu te se od njih traži otkupnina za njegovo otključavanje, no ni to nije garancija ponovnom pristupu podacima jer se u nekim slučajevima pokazalo da su nakon plaćanja otkupnine podaci ostali zaključani.

Osim ransomwarea, na hakerskim forumima iznimno je tražen i softver koji otežava otkrivanje malwarea na računalima, kao i tzv. trojanci, odnosno maliciozni softver koji je dizajniran kao legitiman softver, no njegovim instaliranjem hakeri mogu prisluškivati korisnike, preuzeti kontrolu nad računalima itd.

Izvor: Fox News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju