Na nedavno završenoj aukciji prodan je Samsungov netbook iz 2008. godine, a nepoznata osoba izdvojila je za ovaj komad starog hardvera nevjerojatnih 1,345 milijuna dolara, odnosno ako preračunamo u kune, netko je za staro Samsungovo računalo dao skoro 9 milijuna kuna. Naravno, nije riječ o običnom računalu te je vjerojatno riječ o najopasnijem prijenosniku na svijetu na kojem je instalirano šest najopasnijih vrsta malwarea u povijesti. Šteta koju su ove vrste malwarea tijekom godina počinile korisnicima i kompanijama diljem svijeta iznosi skoro 100 milijardi dolara.

Kritika ekstremne online kulture

Na ovom računalu nalaze se sljedeći virusi: "ILOVEYOU" koji je kada se pojavio napravio štetu od 5,5 milijardi dolara u samo tjedan dana, "MyDoom" koji je u prošlom desetljeću napravio štetu od 38 milijardi dolara, "SoBig" širio se putem maila i zaslužan je prekid prometa nekih zrakoplovnih kompanija i usporavanje računalnih sustava velikih svjetskih kompanija, "WannaCry" ransomware svima nam je dobro poznat jer je nedavno zahvatio i hrvatske kompanije te "DarkTequila" i "BlackEnergy" namijenjen rušenju kritične infrastrukture zbog kojeg je dio Ukrajine ostao bez struje.

Zanimljivo, računalo je prodano kao dio umjetničke instalacije "The Persistence of Chaos", umjetnika Gua O Donga čiji radovi kritiziraju moderno društvo ekstremne online kulture. Instalacija je napravljena u suradnji s kompanijom za kibernetičku sigurnost Deep Instict koja je pružila tehničko znanje i čiji su stručnjaci u "sigurnom okruženju" instalirali najopasniji malware na računalo.

Kako bi se spriječilo ponovno buđenje ovih opasnih virtualnih zvijeri, laptop nije povezan s internetom, a nisu dostupni ni priključci za povezivanje s USB-om ili tvrdim diskovima. Nije poznato tko je kupio ovo računalo, no nadamo se kako se nije završilo u rukama nekih računalnih stručnjaka s lošim namjerama koji bi mogli pronaći način za "izvlačenje" malwarea iz računala i njihovog ponovnog (pokušaja) širenja.

Izvor: New Atlas