Najopasniji laptop na svijetu prodan za skoro 9 milijuna kuna

Jedan kineski umjetnik na dražbi je ponudio prijenosnik star 11 godina na kojem se nalazi 6 najopasnijih malwarea u povijesti koji su napravili štetu od skoro 100 milijardi dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.05.2019. / 14:00

Persistence of Chaos (Foto: thepersistenceofchaos.com)

Na nedavno završenoj aukciji prodan je Samsungov netbook iz 2008. godine, a nepoznata osoba izdvojila je za ovaj komad starog hardvera nevjerojatnih 1,345 milijuna dolara, odnosno ako preračunamo u kune, netko je za staro Samsungovo računalo dao skoro 9 milijuna kuna. Naravno, nije riječ o običnom računalu te je vjerojatno riječ o najopasnijem prijenosniku na svijetu na kojem je instalirano šest najopasnijih vrsta malwarea u povijesti. Šteta koju su ove vrste malwarea tijekom godina počinile korisnicima i kompanijama diljem svijeta iznosi skoro 100 milijardi dolara.

Kritika ekstremne online kulture

Na ovom računalu nalaze se sljedeći virusi: "ILOVEYOU" koji je kada se pojavio napravio štetu od 5,5 milijardi dolara u samo tjedan dana, "MyDoom" koji je u prošlom desetljeću napravio štetu od 38 milijardi dolara, "SoBig" širio se putem maila i zaslužan je prekid prometa nekih zrakoplovnih kompanija i usporavanje računalnih sustava velikih svjetskih kompanija, "WannaCry" ransomware svima nam je dobro poznat jer je nedavno zahvatio i hrvatske kompanije te "DarkTequila" i "BlackEnergy" namijenjen rušenju kritične infrastrukture zbog kojeg je dio Ukrajine ostao bez struje.

Slika nije dostupna Malware is coming! Nova sezona Igre prijestolja nosi velike opasnosti!

Zanimljivo, računalo je prodano kao dio umjetničke instalacije "The Persistence of Chaos", umjetnika Gua O Donga čiji radovi kritiziraju moderno društvo ekstremne online kulture. Instalacija je napravljena u suradnji s kompanijom za kibernetičku sigurnost Deep Instict koja je pružila tehničko znanje i čiji su stručnjaci u "sigurnom okruženju" instalirali najopasniji malware na računalo.

Kako bi se spriječilo ponovno buđenje ovih opasnih virtualnih zvijeri, laptop nije povezan s internetom, a nisu dostupni ni priključci za povezivanje s USB-om ili tvrdim diskovima. Nije poznato tko je kupio ovo računalo, no nadamo se kako se nije završilo u rukama nekih računalnih stručnjaka s lošim namjerama koji bi mogli pronaći način za "izvlačenje" malwarea iz računala i njihovog ponovnog (pokušaja) širenja.

Izvor: New Atlas

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti