Posljedice Direktive: Nema više Google Newsa, YouTube će u EU-u blokirati milijune videozapisa?

Iz Googlea već mjesecima upozoravaju na potencijalne posljedice donošenja Direktive o autorskim pravima – ako do toga zaista dođe, svi bi bili na gubitku, uključujući i sve korisnike iz EU-a.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.02.2019. / 11:00

Europski zakon (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Jučer je napokon prihvaćen tekst Direktive o zaštiti autorskih prava, a ako takav tekst odobre i zastupnici u Europskom parlamentu i članovi Vijeća Europe, Direktiva će postati zakon koji će se morati ugraditi u zakonodavstvo svih članica EU-a. Kakav će biti njezin utjecaj u budućnosti, trenutačno je nemoguće predvidjeti i tek će nam praksa pokazati što će se zaista promijeniti i hoće li kreatori dobiti pravedniju naknadu za svoja djela, odnosno koliko će to utjecati na sadržaj koji će korisnicima biti dostupan.

Iz Googlea, kao jedne od kompanija koju bi Direktiva mogla naročito pogoditi, već mjesecima pokušavaju upozoriti na potencijalan scenarij do kojeg bi moglo doći nakon što (ako) Direktiva postane zakon, a taj scenarij ni za koga ne bi bio dobar. Što se samog Googlea tiče, najradikalniji potez koji bi mogli napraviti jest gašenje svog servisa Google News na području Europske unije. Riječ je o prilično popularnom servisu koji na jednom mjestu omogućava pristup brojnim važnim vijestima te se korisnicima prikazuju naslovi vijesti i ime stranice na kojoj je vijest objavljena, zajedno s poveznicom na tu stranicu, tj. vijest.

Google mora razmisliti o sljedećim koracima

Od takvog servisa imaju koristi i korisnici koji ne moraju surfati brojnim stranicama kako bi pronašli najzanimljivije vijesti, ali i mediji jer je njihov sadržaj dostupan većem broju ljudi. Googleovci su već pokazali kako bi mogla izgledati njihova stranica nakon stupanja novog zakona koji nosi i stavku tzv. poreza na linkove – korisnicima bi bio samo vidljiv link na stranicu na kojoj je vijest objavljena, ali ne i naslov te vijesti i slika, tako da nitko ne bi znao o čemu je riječ, a cijela bi stranica izgledala kao prazna ploča bez informacija.

Hoće li do toga zaista doći, nitko ne zna pa čak niti ekipa iz Googlea te su iz kompanije, vezano za Direktivu, komentirali za Zimo: "Direktiva o zaštiti autorskih prava treba služiti svima - uključujući europske kreativce i potrošače, male izdavače i platforme. Pomno ćemo proučiti finalni tekst Direktive i bit će nam potrebno nešto vremena da odlučimo koji će biti naši sljedeći koraci. Detalji će biti bitni pa pozdravljamo mogućnost za nastavkom pregovora diljem Europe".

Osim Google Newsa, pitanje je što će Direktiva donijeti i YouTubeu – šefica videoservisa Susan Wojcicki još je krajem prošle godine upozorila da postoji mogućnost blokiranja brojnih popularnih videozapisa jer bi, zbog nesigurnosti oko autorskih prava i potencijalnih velikih financijskih rizika, YouTubeu bilo lakše blokirati sporni sadržaj nego riskirati kaznu.

Iz Europske komisije smiruju korisnike i tvrde da nikakvih većih promjena neće biti, no sve dok ne vidimo kako će primjena novog zakona (ako zaista bude donesen po trenutačnom tekstu Direktive) izgledati u praksi, teško je predvidjeti što će se promijeniti i hoće li korisnici u EU-u zaista biti uskraćeni za Google News i brojne videozapise s YouTubea.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti