Iz EK-a smiruju korisnike: Neće biti velikih promjena oko YouTubea

Direktivom o zaštiti autorskih prava žele se zaštititi kreatori i omogućiti pravilnu raspodjelu prihoda

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.12.2018. / 15:57

YouTube (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Nakon usvajanja prijedloga nove direktive o autorskim pravima postavlja se pitanje što će biti s YouTubeom i hoće li brojni popularni videozapisi biti nedostupni korisnicima u Europskoj uniji. Dok iz Googlea prijete ovakvim scenarijem, kao i gašenjem Google Newsa na ovom području, iz Europske komisije oglasili su se putem stranice Medium i objasnili svoje stajalište vezano uz prijedlog direktive.

Prema njima, neće se promijeniti puno toga te će korisnici YouTubea i dalje koristiti ovaj videoservis kao i do sada, no s ovom se direktivom žele zaštiti kreatori i autori videozapisa od kršenja autorskih prava.

“Moramo raditi na tome da zaštitimo njihova prava i pobrinemo se da su pravedno plaćeni”, stoji u objavi na Mediumu, uz napomenu kako danas sdva dodatna vrijednost koja se ostvari zahvaljujući kreatorima ide videoplatformama poput YouTubea i nije pravedno raspodijeljena. Iz EK smatraju kako bi ugovori između platformi i kreatora trebali biti transparentniji i da bi taj nesrazmjer u zaradi između kreatora, autora, izdavača i online platformi trebao biti pravilno uređen.

To uključuje i mehanizam pod kojem bi kreatori trebali dobiti pravedan udio u zaradi u situacijama kada su plaćeni puno manje u odnosu na prihode koji se ostvaraju njihovim radom.

Također, iz EK napominju da, kao i ostali korisnici, uživaju u YouTubeu i meme porukama te da reforma neće utjecati na parodiju i satiru.

Izvor: Medium

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti