Posljedice hakerskog napada: Samoubojstva, rastave braka, iznude i ucjene

Policiju u Torontu sumnja da su dvije osobe počinile samoubojstvo nakon što su informacije s Ashley Madisona objavljene u javnosti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.08.2015. / 09:05

Posljedice hakerskog napada: Samoubojstva, rastave braka, iznude i ucjene

Nakon što su hakeri objavili informacije o korisnicima kontroverzne stranice Ashley Madison namijenjene preljubnicima, dio sigurnosnih stručnjaka upozoravao je kako bi neke osobe zbog tih podataka mogle imati velikih problema – ne samo sa svojim supružnicima, već i sa cyber kriminalcima koji bi te podatke mogli iskoristiti za iznude i ucjene. Na internetu se već proširila vijest kako je jedna žena iz Velike Britanija, nakon što je pronašla muževo ime na ovom popisu, zatražila rastavu braka, a kanadska policija objavila je kako sumnjaju da je upravo objava ovih podataka o preljubnicima razlog zbog kojeg su dvije osobe počinile samoubojstva. Također, zabilježeni su i slučajevi iznuda i ucjena u kojima su kriminalci od osoba čija su se imena pojavila na popisu kojeg su hakeri objavili zatražili novac. Avid Life Media, kompaniji koja je vlasnik stranice Ashley Madison, nakon svega prijete milijunske tužbe (prema nekim informacijama odštetni zahtjevi mogli bi se popeti do 500 milijuna dolara), ali iz ove su kompanije odlučili odgovoriti hakerima te su ponudili nagradu od 500 tisuća kanadskih dolara osobama koje im daju informacije koje bi mogle dovesti do uhićenja hakera odgovornih za krađu i objavu informacija.

Panika među preljubnicima: Hakeri objavili podatke koji bi mogli uništiti brakove

Podsjetimo, Team Impact hakeri dokopali su se osobnih informacija, mailova, podataka o bankovnim računima korisnika Ashley Madisona te su zaprijetili da će, ako se stranica uskoro ne ugasi, objaviti te podatke. Sigurnosni stručnjak Stephen Cobb kaže kako je i do sada bilo sličnih situacija u kojima su kompanije nudile nagrade za informacije o hakerima te je novčana nagrada vjerojatno najbolji način za otkrivanje cyber kriminalaca. U hakerskom podzemlju možda postoje osobe koje imaju više informacije o hakerima iz Team Impacta, odnosno možda će drugi hakeri, motivirani dobrom zaradom, pokušati otkriti njihov identitet. Alex Rice iz kompanije HackerOne smatra kako bi ova situacija mogla utjecati na ponašanje internetskih korisnika u budućnosti jer je ovo samo još jedan primjer kako na internetu nikada nismo sigurni te uvijek postoji netko tko se može dokopati informacija i podataka za koje su korisnici mislili da su tajni, odnosno da ostaju samo između njih i interneta. 

Foto: Ashley Madison

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti