Posljedice korone: Sve više zaposlenika želi raditi od kuće, a to bi moglo uzrokovati disrupciju tržišta rada

Više od četvrtine zaposlenika tehnoloških kompanija želi nastaviti s radom od kuće i nakon što se život vrati u normalu, što bi mogli imati velike posljedice na tehnološku i druge industrije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.05.2020. / 13:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Budućnost u kojoj ćemo živjeti djelomično će i dalje biti pod utjecajem koronavirusa, a jedna od stvari koja će se mnogima promijeniti jest i način rada. I prije pandemije neki zaposlenici radili su iz udobnosti svog doma, neki cijelo radno vrijeme, neki povremeno, no nikad dosad cijele firme nisu cjelokupno poslovanje ili većinu poslovanja obavljali s udaljenog mjesta, zamijenivši klasične urede s kućnim uredima. Iako su iskustva različita, pokazalo se da se može raditi od kuće, a kućni ured bit će još produktivniji kada djeca ponovno budu mogla ići u vrtiće i škole pa će se zaposlenici moći posvetiti samo poslu.

Jack Dorsey Twitterovi zaposlenici mogu raditi od kuće - zauvijek

Da promjene dolaze već je najavio Jack Dorsey - zaposlenici Twittera i Squarea koji to žele, moći će uvijek raditi od kuće, a najmanje do kraja godine u kućnim uredima moći će uživati i brojni zaposlenici Googlea, Facebooka i drugih tehnoloških kompanija.

Više od četvrtine zaposlenika tehnološkog sektora voljeli bi s takvom praksom, dakle rada iz kućnog ureda, nastaviti i kada pandemija završi, pokazalo je nedavno istraživanje koje su proveli na CNBC-u. Naime, za mnoge se rad od kuće pokazao produktivniji, a uštedjeli su puno vremena koje bi inače potrošili na putovanje na posao.

Potpuni rad od kuće otvara još neke mogućnosti za radnike, ali i poslodavce. Naime, zaposlenici neće morati birati stanove u San Franciscu ili u blizini sjedišta kompanija gdje su cijene stanova (pre)velike, već će moći raditi s bilo kojeg mjesta na svijetu. Poslodavci, s druge strane, također više neće morati ovisiti samo o ljudima koji mogu živjeti u blizini sjedišta kompanije, već bilo gdje na svijetu tako da će se povećati broj talentirani zaposlenika koji su im dostupni.

Slika nije dostupna Moderna tehnologija omogućila nam je rad od kuće, a na zakonodavcu je sad da to pretvori u "novo normalno"

Posljedice te promjene i takva načina zapošljavanja mogle bi se osjetiti na cjelokupnom tržištu rada jer bi tehnološke kompanije s takvim povlasticama mogle privući najbolje zaposlenike i iz drugih industrija te bi došlo do konsolidacije talenata među najvećim tehnološkim kompanijama i smanjenja prosječnih plaća. Ukratko, mogućnost rada od kuće mogla bi uzrokovati disrupciju tržišta rada, zaključili su analitičari CNBC-a.

Hoće li do toga zaista doći i hoće li kompanije poslušati želje zaposlenika koji žele raditi od kuće, vrijeme će pokazati, no ono što je sigurno je da će sve veći broj zaposlenika, ovisno o radnom mjestu i mogućnostima, u budućnosti ipak dio radnog vremena ili čak sve radno vrijeme, provoditi u kućnim uredima.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti