Budućnost u kojoj ćemo živjeti djelomično će i dalje biti pod utjecajem koronavirusa, a jedna od stvari koja će se mnogima promijeniti jest i način rada. I prije pandemije neki zaposlenici radili su iz udobnosti svog doma, neki cijelo radno vrijeme, neki povremeno, no nikad dosad cijele firme nisu cjelokupno poslovanje ili većinu poslovanja obavljali s udaljenog mjesta, zamijenivši klasične urede s kućnim uredima. Iako su iskustva različita, pokazalo se da se može raditi od kuće, a kućni ured bit će još produktivniji kada djeca ponovno budu mogla ići u vrtiće i škole pa će se zaposlenici moći posvetiti samo poslu.

Jack Dorsey Twitterovi zaposlenici mogu raditi od kuće - zauvijek

Da promjene dolaze već je najavio Jack Dorsey - zaposlenici Twittera i Squarea koji to žele, moći će uvijek raditi od kuće, a najmanje do kraja godine u kućnim uredima moći će uživati i brojni zaposlenici Googlea, Facebooka i drugih tehnoloških kompanija.

Više od četvrtine zaposlenika tehnološkog sektora voljeli bi s takvom praksom, dakle rada iz kućnog ureda, nastaviti i kada pandemija završi, pokazalo je nedavno istraživanje koje su proveli na CNBC-u. Naime, za mnoge se rad od kuće pokazao produktivniji, a uštedjeli su puno vremena koje bi inače potrošili na putovanje na posao.

Potpuni rad od kuće otvara još neke mogućnosti za radnike, ali i poslodavce. Naime, zaposlenici neće morati birati stanove u San Franciscu ili u blizini sjedišta kompanija gdje su cijene stanova (pre)velike, već će moći raditi s bilo kojeg mjesta na svijetu. Poslodavci, s druge strane, također više neće morati ovisiti samo o ljudima koji mogu živjeti u blizini sjedišta kompanije, već bilo gdje na svijetu tako da će se povećati broj talentirani zaposlenika koji su im dostupni.

Videokonferencija, ilustracija Moderna tehnologija omogućila nam je rad od kuće, a na zakonodavcu je sad da to pretvori u "novo normalno"

Posljedice te promjene i takva načina zapošljavanja mogle bi se osjetiti na cjelokupnom tržištu rada jer bi tehnološke kompanije s takvim povlasticama mogle privući najbolje zaposlenike i iz drugih industrija te bi došlo do konsolidacije talenata među najvećim tehnološkim kompanijama i smanjenja prosječnih plaća. Ukratko, mogućnost rada od kuće mogla bi uzrokovati disrupciju tržišta rada, zaključili su analitičari CNBC-a.

Hoće li do toga zaista doći i hoće li kompanije poslušati želje zaposlenika koji žele raditi od kuće, vrijeme će pokazati, no ono što je sigurno je da će sve veći broj zaposlenika, ovisno o radnom mjestu i mogućnostima, u budućnosti ipak dio radnog vremena ili čak sve radno vrijeme, provoditi u kućnim uredima.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju