Poslušajte kako jezivo zvuči kad crna rupa "pjeva"

Ovi nevjerojatni i pomalo zastrašujući zvukovi, koje bismo očekivali čuti u filmovima o izvanzemaljcima, dolaze od valova koji su prošli kroz jato galaksije Perzej.

Martina Čizmić | 23.08.2022. / 11:09

Zviježđe Perzej (Foto: NASA/CXC/SAO/E.Bulbul, et al.)

Vakuum koji vlada u svemiru utišava sve zvukove, no to ne znači da je svemir - tih. Brojni zvučni valovi koji nastaju kretanjem svemirskih tijela, nalaze se izvan raspona koji ljudsko uho može čuti.

No, zato je tu NASA. Upravo su oni objavili video u kojem se može čuti crna rupa kako "pjeva". Točnije, zvukovi koji posjećaju na zavijanje i civljenje, rezultat su valova koje crna rupa šalje u svemir, a koji prolaze kroz različite galaksije.

Ovi nevjerojatni i pomalo zastrašujući zvukovi, koje bismo očekivali čuti u filmovima o izvanzemaljcima, dolaze od valova koji su prošli kroz jato galaksije Perzej.

Krivo je razmišljanje da nema zvuka u svemiru jer tamo vlada vacuum. Galaksije imaju toliko plinova u sebi da možemo zabilježiti stvarni zvuk, stoji u pojašnjenju videa.

Treba istaknuti da je originalni zvuk koji je NASA zabilježila izvan raspona koje ljudsko uho može čuti. Stoga su znanstvenici morali obraditi snimknu i podići zvukove za čak 57 oktava. To znači da su morali zvuk pojačati 144 bilijardi puta u odnosu na originalnu frekvenciju.

Zviježđe Perzej Poslušajte kako zvuči crna rupa: NASA je pripremila zanimljiv i neobičan remix svemirskih zvukova

NASA je video originalno objavila još u svibnju, no tada je osim podataka s teleskopa Chandra, zvuk upotpunila i interpretacijom podataka s Hubbleovog svemirskog teleskopa i radiovalova koje je zabilježio veliki radioteleskop u Čileu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti