Svijet u strahu od novog soja koronavirusa, a Nijemci umiruju: "Cjepiva ostaju učinkovita"

Stručnjaci Europske unije zaključili su da su sadašnja cjepiva protiv koronavirusa učinkovita protiv novog soja otkrivenog u Velikoj Britaniji, objavila je u nedjelju navečer njemačka vlada.

Hina | 20.12.2020. / 21:45

Postojeća cjepiva učinkovita su protiv novog soja, potvrdili su iz Berlina. Prema svemu što trenutno znamo i nakon rasprave europskih stručnjaka, novi soj ne utječe na cjepiva i ona ostaju učinkovita, izjavio je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

To su vrlo dobre vijesti, dodao je na državnoj televiziji ZDF-u ministar čija zemlja predsjeda Europskom unijom.

Posebno je govorio o učinkovitosti cjepiva Pfizer/BioNTecha, koje se već primjenjuje u nekoliko zemlja u svijetu i koje ću uskoro dobiti odobrenje Europske agencije za lijekove. Sastanak stručnjaka iz zemalja EU-a o toj temi održan je u nedjelju, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Mutacija virusa otkrivena je u Velikoj Britaniji i brojne europske zemlje su reagirale obustavom letova iz te zemlje. London je također najavio stroga ograničenja kretanja u nekim dijelovima zemlje. London je objavio da se novi soj koronavirusa za 70 posto širi brže od prethodnog.

Nekoliko slučajeva je prijavljeno u Danskoj (devet) te po jedan u Nizozemskoj i u Australiji, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Njemačka, predsjedavajuća EU je za ponedjeljak sazvala krizni sastanak stručnjaka raznih zemlja kako bi koordinirali odgovor na tu novu prijetnju, rekao je glasnogovornik.

Radi se o sastanku Europskog mehanizma za krizne situacije (IPCR) kojem se EU obraća u slučajevima velikih zdravstvenih, okolišnih i terorističkih opasnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti