Potencijalno veliko tržište: OpenAI istražuje načine kako uvesti ChatGPT u učionice

OpenAI istražuje integraciju ChatGPT-a u učionice, prevladavajući početni otpor nastavnika i nudeći potencijalne prednosti.

Branimir Vorša | 17.11.2023. / 12:53

ChatGPT
ChatGPT (Foto: Afp)

Tvrtka OpenAI, poznata po svojim generativnim AI proizvodima, prebacuje svoj fokus na istraživanje integracije svog popularnog ChatGPT chatbota u učionice, otkrio je OpenAI-jev glavni operativni direktor Brad Lightcap na nedavnoj konferenciji održanoj u San Franciscu. Lightcap je otkrio da OpenAI planira okupiti posvećeni tim koji će istražiti obrazovne primjene ChatGPT-a, tehnologije koja je poremetila razne industrije, ali i pokrenula zakonodavne inicijative.

Lightcap je naglasio izazove s kojima se učitelji susreću pri uključivanju ChatGPT-a u svoje nastavne metode i kurikulum.

Sam Altman Sam Altman najavio planove za AI: Rade na razvoju ChatGPT-5, a konačni je cilj - generativna umjetna inteligencija

OpenAI je predan pružanju pomoći nastavnicima

Većina učitelja pokušava smisliti načine za uključivanje ChatGPT-a u nastavni plan i program, kao i način na koji poučavaju, rekao je. Izrazio je isto tako OpenAI-jevu predanost pružanju pomoći nastavnicima u upravljanju ovom tranzicijom.

OpenAI, uz znatnu potporu Microsofta, predstavio je ChatGPT u studenom 2022. godine, izazvavši porast popularnosti generativne umjetne inteligencije. Ta tehnologija, sposobna generirati sadržaj sličan ljudskom, koristi se za različite zadatke, od akademskih zadataka do pisanja romana. Široko prihvaćanje ChatGPT-a potaknulo je regulatorne odgovore, uključujući revizije Zakona Europske unije o umjetnoj inteligenciji i pokretanje napora za regulaciju umjetne inteligencije u Sjedinjenim Državama.

Inicijalan prijem bio je negativan

Neočekivano pokretanje tijekom školske godine zateklo je učitelje nespremne, što je dovelo do zabrinutosti oko varanja i plagijata. Lightcap je priznao početni negativan prijem.

Učitelji su mislili da je to najgora stvar koja se ikad dogodila, rekao je Lightcap. Međutim, u roku od nekoliko mjeseci, edukatori su počeli prepoznavati potencijalne prednosti ChatGPT-a.

OpenAI-jev plan da formira poseban tim u skladu je sa stalnim naporima te tvrtke da integrira AI tehnologiju u obrazovni program. Glasnogovornik OpenAI-ja naglasio je pozitivan utjecaj umjetne inteligencije na učenje i obrazovanje, ističući suradnju s edukatorima i napore da se poboljša ChatGPT. OpenAI je sklopio partnerstvo s organizacijama kao što je Khan Academy, kako bi razvio učitelja koji pokreće AI i surađivali su s tvrtkom Schmidt Futures, kako bi osigurali bespovratna sredstva obrazovnim skupinama u zajednicama s nedostatkom tih usluga.

Sam Altman, OpenAI OpenAI predstavio cijeli niz novosti: U budućnosti ćete od računala zatražiti što vam treba, a ono će samo rješavati zadatke

Velika tržišna prilika

Obrazovni sektor predstavlja značajnu tržišnu priliku, s predviđanjima da će globalni izdaci doseći 10 trilijuna dolara do 2030. godine. Andrew Mayne, bivši zaposlenik OpenAI-ja i konzultant za umjetnu inteligenciju, opisao je različite načine na koje bi se ChatGPT mogao koristiti u učionicama, kao što je podučavanje učenika ili pomaganje učiteljima u razvoju kurikuluma.

ChatGPT vas ne osuđuje. Učenici se inače boje postavljati pitanja na satu, rekao je.

Međutim, pojavila se zabrinutost zbog potencijalnih problema s privatnošću djece ako se ChatGPT široko usvoji u školama. Dok je chatbot ograničen na korisnike starije od 13 godina, a dopuštenje roditelja potrebno je za korisnike od 13 do 18 godina, provjera dobi nije jedinstveno implementirana u svim zemljama, što postavlja pitanja o usklađenosti sa zakonima o privatnosti djece na internetu.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti